Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea in contabilitate a penalizarilor de intarziere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2011
Tags: inregistrari contabile, penalizari de intarziere, tva

Am avut o livrare intracomunitara de pulovere in luna septembrie in Italia, in luna octombrie ne-a trimis o nota de debit precum ca puloverele nu au corespuns calitativ (nu stiu cum sa o tratez ca penalizare sau ca rabat). - in ce cont se inregistreaza aceasta suma? - este operatiune neimpozabila TVA? - se prinde in declaratia 390? in decontul de TVA la ce rd se trece?

Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.ro

Suma inscrisa in nota de debit poate fi tratata ca rabat comercial sau penalitate, in functie de prevederile contractuale (intelegerea) dintre parti. Ca regula generala, rabatul comercial este o reducere comerciala acordata de catre furnizor clientului pentru defectele de calitate aferente bunurilor livrate, caz in care furnizorul trebuie sa intocmeasca o factura de stornare/reducere, conform practicii comerciale si contabile din Romania.

In cazul prezentat, nota de debit poate reprezenta recunoasterea unor defecte de calitate ce trebuie recuperate de catre cumparator de la furnizor. Daca in contract, pentru defectele de calitate nu s-au prevazut reduceri comerciale, ci penalizari pentru indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor asumate din partea furnizorului, atunci suma poate fi tratata drept penalitate contractuala.
 
Rabatul comercial:
- se inregistreaza in contabilitate de catre furnizor prin formula contabila 709 201CReduceri comerciale acordate201D = 4111 201CClienti201D
-  conduce la ajustarea bazei de impozitare initiale conform art. 138 lit. c din Codul fiscal ;
- ajustarea (diminuarea) bazei de impozitare a livrarii intracomunitare de bunuri se declara in declaratia recapitulativa si la rd. 1 din decontul de TVA aferent lunii (perioadei de raportare) in care a fost emisa si primita nota de debit si a avut loc regularizarea (a intervenit exigibilitatea taxei conform art. 1342 alin. 3 din Codul fiscal ), asa cum rezulta din instructiunile de completare a formularelor 390 VIES si 300.
 
Penalitatea contractuala:
- se inregistreaza in contabilitate de catre furnizor prin formula contabila 6581 201C Despagubiri, amenzi si penalitati201D = 401 201Codul fiscalurnizori201D
- nu afecteaza baza de impozitare a operatiunii deoarece nu se include in baza conform art. 137 alin. 3 lit. b din Codul fiscal ;
- nefiind inclusa in baza, nu se declara in declaratia recapitulativa sau in decontul de TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea in contabilitate a penalizarilor de intarziere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016