keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Institutii Publice: Iesiri de active fixe corporale prin vanzare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Aug. 2010
Tags: active fixe, vanzare

Iesiri de active fixe corporale prin vanzareIesirea din patrimoniul institutiilor publice a activelor fixe corporale nu este o activitate obisnuita (ordinara) pentru activitatea acestora. Cu toate ...

 

Iesiri de active fixe corporale prin vanzare

Iesirea din patrimoniul institutiilor publice a activelor fixe corporale nu este o activitate obisnuita (ordinara) pentru activitatea acestora. Cu toate acestea, este posibil ca in situatia in care activul fix corporal nu mai satisface cerintele de exploatare sau in urma uzurii morale avansate, acesta sa fie vandut altor persoane fizice sau juridice.

Important

Valorificarea prin vanzare a bunurilor apartinand institutiilor publice scoase din functiune in starea fizica in care se afla este reglementata de H.G. nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fara plata si de valorificare a bunurilor apartinand institutiilor publice cu modificarile si completarile ulterioare. In ceea ce priveste bunurile ce apartin domeniului public, se au in vedere prevederile O.G. nr.112/2000 pentru reglementarea procesului de scoatere din functiune, casare si valorificare a activelor corporale care alcatuiesc domeniul public al statului si al unitatilor administrativ- teritoriale.

Sfatul nostru

Vanzarea de active fixe corporale sau de componente ale acestora reprezinta pentru institutiile publice venituri extraordinare, deoarece probabil ca legiuitorul a considerat ca aceasta activitate apare cu totul exceptional.

Conturile utilizate pentru reflectarea veniturilor obtinute din valorificarea activelor fixe corporale, precum si a cheltuielilor rezultate din aceasta activitate sunt reflectate in conturile:

● 791 „Venituri din valorificarea unor bunuri ale statului“, care este utilizat pentru evidentierea veniturilor institutiei provenite din valorificarea unor bunuri detinute de aceasta si care nu au fost finantate din surse bugetare;

· 4481 „Alte datorii fata de buget”, care este utilizat pentru evidentierea sumelor provenite din valorificarea unor bunuri detinute de institutiile publice finantate din surse bugetare si care se fac venit la buget;

● 691 „ Cheltuieli extraordinare din operatiuni cu active fixe“, care inregistreaza cheltuielile cu valoarea neamortizata a activelor fixe necorporale si corporale scoase din folosinta inainte de expirarea duratei de viata utile.

Exemplu

O institutie publica vinde un activ fix corporal (constructie finantata din venituri proprii) a carui valoare inregistrata in contabilitate este de 200.000 lei. Amortizarea calculata si inregistrata a fost de 150.000 lei, iar pretul de valorificare al activului este de 80.000 lei.

● Inregistrarea vanzarii activului:

461 = 791 80.000 lei

„Debitori “ „Venituri din valorificarea  unor bunuri ale statului“

 ● Descarcarea din gestiune a activului:

% = 212 200.000 lei

„Constructii“

2813 150.000 lei

„Amortizarea constructiilor“

691 50.000 lei

„Cheltuieli extraordinare

din operatiuni cu active fixe“

● Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli:

791 = 121 80.000 lei

„Venituri din valorificarea „Rezultatul patrimonial“ unor bunuri ale statului“

 121 = 691 50.000 lei

„Rezultatul patrimonial“ „Cheltuieli extraordinare din operatiuni cu active fixe“ In urma acestei operatii, contul de rezultate patrimonial prezinta urmatoarea situatie:

D 121 „ Rezultatul patrimonial “ C 

50.000

80.000

SFC 30.000

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016