Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA. Livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate continuu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iun. 2011
Tags: tva, codul fiscal, cota de tva

Prin contractele incheiate pe perioada nedeterminata, anumite livrari de bunuri si prestari servicii se efectueaza continuu. In aceasta categorie se incadreaza: - livrarile de gaze naturale;- ...

Prin contractele incheiate pe perioada nedeterminata, anumite livrari de bunuri si prestari servicii se efectueaza continuu. In aceasta categorie se incadreaza:
- livrarile de gaze naturale;
- livrarile de energie electrica;
- livrarile de apa;
- serviciile de telefonie;
- serviciile de internet;
- alte livrari de bunuri si prestari de servicii similare
celor enumerate anterior.

Pentru astfel de servicii, conform clauzelor contractuale, data livrarii bunurilor sau data prestarii serviciilor se considera:
- fie data mentionata in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
- fie data emiterii unei facturi,
dar perioada de decontare nu poate depasi un an.

Exemplu:
Firma Prestel, inregistrata in scopuri de TVA, avand drept perioada fiscala luna calendaristica, incheie contracte de furnizare a energiei electrice pentru beneficiari persoane fizice, dar si pentru beneficiari persoane juridice. Clauzele celor doua tipuri de contracte difera in functie de calitatea de persoana impozabila sau neimpozabila a consumatorului. Diferenta dintre cele doua contracte are in vedere modul de  facturare  a consumului de energie electrica. Modul de facturare determina data faptului generator al TVA si obligatia de emitere a facturii. Astfel,
- in contractele  incheiate cu consumatori casnici, se prevad urmatoarele obligatii:
     - consumatorul comunica indexul in intervalul 1-10 al fiecarei luni;
     - prestatorul emite factura pana pe data de 10 a fiecarei luni urmatoare celei in care a avut loc transmiterea indexului de catre consumator. In acest caz, faptul generator intervine la data emiterii facturii, fapt reglementat in mod expres prin Codul fiscal prin art. 1341 alin. (8). In baza contractului incheiat, pentru consumul lunii mai 2010, partile contractante procedeaza astfel:
 
- consumatorul persoana fizica transmite indexul in data de 8 iunie 2010. In lipsa comunicarii indexului, se prevede ca furnizorul de energie electrica stabileste un consum estimat;
- prestatorul emite factura in data de 8 iulie 2010 prin aplicarea cotei standard TVA de 24%, chiar daca serviciul a fost prestat in luna mai 2010, perioada in care cota de TVA reglementata  prin Codul fiscal era de 19%. Factura se emite in cadrul aceluiasi termen stabilit prin contract, indiferent de faptul ca primeste sau nu primeste indexul de la consumatori.
In lipsa indexului de la anumiti beneficiari, furnizorul de energie electrica emite o factura la consumul estimat. In cazul consumului estimat, firma Prestel trebuie sa determine consumul efectiv al energiei electrice prin citirea contorului. Dupa citirea contorului la sfarsitul lunii iulie 2010, in luna august 2010, in baza diferentelor stabilite, furnizorul emite facturi de regularizare in plus sau in minus, cu cota de TVA de 24% aplicata la data facturarii consumului de energie electrica aferent lunii mai 2010;
- in contractele incheiate cu consumatori persoane juridice, se prevad urmatoarele obligatii:
     - firma Prestel furnizeaza beneficiarului o anumita cantitate de energie electrica estimata a fi consumata. Pentru cantitatea stabilita prin contract emite o factura de avans pentru luna iunie 2010 in data de 10 iunie. La inchiderea lunii iunie 2010, in baza consumului efectiv determinat prin citirea contoarelor in luna iulie 2010, furnizorul procedeaza la regularizarea cantitatii de energie electrica facturata in avans. Faptul generator al livrarii de energie electrica aferenta lunii iunie 2010 se considera a fi data emiterii facturii pentru cantitatea de energie electrica efectiv consumata. Din acest motiv, in luna iulie 2010, firma Prestel trebuie sa efectueze regularizarea consumului de energie electrica, operatiune care consta in:
   - stornarea facturii de avans cu cota TVA de 19%;
   - emiterea facturii de consum efectiv de energie electrica cu cota TVA de 24%.

Similar serviciilor care determina decontari sau plati succesive, pentru serviciile care se desfasoara continuu, indiferent de modalitatea selectata prin contract pentru stabilirea faptului generator, d.p.d.v. al TVA, perioada de decontare nu poate depasi un an de la data efectuarii!
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA. Livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate continuu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016