Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

INS: Costurile suportate de angajatori pentru forta de munca au crescut cu aproape 15% in 2017

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 06 Mar. 2018
Tags: ins, costuri, angajatori, forta de munca, sector bugetar

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), in trimestrul IV din 2017, costul orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a avut o rata de crestere de 1,29% fata de trimestrul precedent si de 14,29% in comparatie cu acelasi trimestru din 2016.

In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a avut o tendinta asemanatoare cu forma ajustata sezonier (+2,37%, respectiv +15,65%), scrie mediafax.ro.

Fata de acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca a crescut in toate activitatile economice.

In ceea ce priveste principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit:

- in activitati de spectacole, culturale si recreative (28,73%);
- in industria extractiva (21,56%);
- in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (16,61%).

In sectorul bugetar, ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare), dupa cum urmeaza:

- in administratie publica cu 27,58%;
- in sanatate si asistenta sociala cu 18,56%;
- in invatamant cu 16,81%.

"Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 14,24%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 15,65%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (14,48%, respectiv 15,64%)", se arata in comunicatul INS, citat de mediafax.ro.

Comparativ cu trimestrul III din 2017, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a marit, in trimestrul IV din 2017, in majoritatea activitatilor economice.

Cresterile cele mai importante s-au inregistrat in industria extractiva (14,32%), in tranzactii imobiliare (8,8%) si in intermedieri financiare si asigurari (7,17%), in timp ce scaderea cea mai semnificativa a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut loc in invatamant (-24,1%), ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar).

"In trimestrul IV 2017, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,22%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 1,57%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 2,34%, respectiv 2,49%", se mentioneaza in comunicatul INS, citat de mediafax.ro.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "INS: Costurile suportate de angajatori pentru forta de munca au crescut cu aproape 15% in 2017":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016