Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectare declaratii si transfer dosar fiscal. Posibilitatea ca cererea din partea ANAF sa fie prescrisa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 29 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: decont tva, declaratii, legea 207/2015, anaf, corectare declaratii

In analiza de mai jos pornim de la o situatie complexa in care se solicita in martie 2009 transfer de dosar fiscal din Sectorul 6 in Sectorul 5 obtinand CIF de platitor de TVA in luna aprilie 2009 de la noul sector. In luna aprilie 2009 s-a depus decontul de TVA aferent lunii martie 2009 la noul sector. Transferul dosarului de la sectorul 6 (vechiul sediu) in sectorul 5 (noul sediu) s-a intamplat in luna ianuarie 2016.


Am primit titlu executoriu pe dobanzi si penalitati aferente TVA calculate gresit la care am facut adresa de recalculare. Raspunsul ANAF a fost ca trebuie ca reprezentantul sa se prezinte, in termen de 5 zile, cu decontul de TVA aferent lunii martie 2009 deoarece acesta nu figureaza in baza lor de date (decont depus de catre firma in termenul legal), cu precizarea ca, in caz contrar, nu vor onora solicitarea facuta pentru recalcularea dobanzilor si penalitatilor.

Vom stabili in ce masura este indreptatita solicitarea ANAF de a prezenta un decont de TVA din luna martie 2009 si daca nu este prescris termenul in care puteau face aceasta solicitare.

Potrivit art. 105 aliniatul (5) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, in situatia in care corectia se datoreaza indeplinirii sau neindeplinirii unei conditii prevazute de lege care impune corectarea bazei de impozitare si/sau a creantei fiscale aferente declaratia de impunere poate fi depusa sau corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare.

In concluzie, in situatia data, avand in vedere ca se doreste corectarea bazei de impozitare, este intemeiata soliciatarea ANAF.


"Legea 207/2015

ART. 105 Corectarea declaratiei fiscale
(4) In cazul taxei pe valoarea adaugata, corectarea erorilor din deconturile de taxa se realizeaza potrivit prevederilor Codului fiscal. Erorile materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se corecteaza potrivit procedurii aprobate prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

(5) Declaratia de impunere nu poate fi depusa si nu poate fi corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare.
(6) Prin exceptie de la prevederile alin.

(5), declaratia de impunere poate fi depusa sau corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare in urmatoarele situatii:

a) in situatia in care corectia se datoreaza indeplinirii sau neindeplinirii unei conditii prevazute de lege care impune corectarea bazei de impozitare si/sau a creantei fiscale aferente."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectare declaratii si transfer dosar fiscal. Posibilitatea ca cererea din partea ANAF sa fie prescrisa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016