InfoTva.ro » Legislatie » Modificare vector fiscal si depasirea cifrei de afaceri. Ce procent de impozitare se aplica?

Modificare vector fiscal si depasirea cifrei de afaceri. Ce procent de impozitare se aplica?

de InfoTva.ro la 27 Aug. 2013 Exclusiv

Tags: tva, depasire cifra de afaceri, vector fiscal, impozit pe profit

Vom analiza mai jos cazul unui SRL infiintat in iunie 2013. la 19 august a.c., societatea depaseste cifra de afaceri de 65.000 euro. Dat fiind faptul ca societatea a optat pentru depunerea trimestriala a declaratiilor (TVA si impozitul pe profit), vom vedea cum va proceda societatea in aceasta situatie si daca va trebui sa declare depasirea plafonului in luna septembrie. De asemenea, vom stabili daca in trimestrul 3 impozitul pe profit se va calcula prin aplicarea procentului de 3% sau 16%.

Solutia consultantului:

Modificarea vectorului fiscal privind trecerea de la impozitul pe venitul microintreprinderii de 3% la impozit pe profit de 16%, se face prin depunerea Declaratiei de mentiuni 010 la organul fiscal in termen de 30 de zile de la data depasirii plafonului de 65000 euro, in cazul Dvs. in luna septembrie, conform art 112^6 din Codul fiscal:

"ART. 112^6 Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro

Prin exceptie de la prevederile art. 112^2 alin. (5) si (7), daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta in prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. In cazul contribuabililor prevazuti la art. 112^2 alin. (3), limita de 65.000 euro si impozitul pe profit datorat se calculeaza in mod corespunzator de la 1 februarie 2013”

Normele metodologice prevad:

ANAF a modificat din nou formularul Declaratiei 101

ACTUALUL model de formular + 57 de spete rezolvate
referitoare la completarea Declaratiei 101
va stau acum la dispozitie 

>> Click AICI <<

 

"ART. 112^6

11. In situatia in care, in cursul anului fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, contribuabilul va comunica, in termen de 30 de zile de la data de la care nu mai este indeplinita conditia respectiva, organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni, cu respectarea termenului legal, potrivit Codului de procedura fiscala.”

In trimestrul 3 se va calcula impozit pe profit conform articolului invocat mai sus.

In ceea ce priveste TVA, societatea va trece la plata TVA lunar daca pana la data de 31 decembrie 2013 va depasi cifra de afaecri de 100.000 euro, la curs BNR din 31 dec. 2013, si in acest caz va depune Declaratia de mentiuni 010 pana la data de 31 ianuarie 2014, societatea devenind platitoare de TVA lunar incepand cu anul fiscal 2014.


Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
0 comentarii
Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial