Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz. Recuperare pierdere fiscala pentru o microintreprindere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: recuperare pierdere fiscala, impozit pe profit, pierderea fiscala, declaratii, microintreprindere

In cazul urmator, din 2006 pana la 1.02.2013 o societate a fost platitoare de impozit pe profit, perioada in care a inregistrat pierdere fiscala, iar incepand cu data de 01.02.2013 este microintreprindere cu impozit pe venit. In 2014, dupa data de 01.09.2014, se va vinde societatea, urmand sa iasa de la microintreprindere intrand iarasi la plata impozitului pe profit. Stabilim astfel cati ani din 2006 pana in 2013 din pierderea fiscala din perioada respectiva se vor putea recupera.


Sintetic, situatia societatii este urmatoarea:

-    in perioada 2006 - 31.01.2013:  platitoare de impozit pe profit;
-    in perioada 01.02.2013 - 31.08.2014:  platitoare de impozit pe venit;
-    din 1.09. 2014: platitoare de impozit pe profit.

 
     Tratamentul fiscal al pierderilor fiscale este reglementat prin  art. 26 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si  pct. 73-76^2 din Normele Metodologice de aplicare a acestui articol aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

          In anul 2014  nu se mai poate recupera pierderea fiscala stabilita  pentru anul 2006, 2007 si 2008 prin declaratia anuala deoarece perioada de 5 ani consecutivi este prescrisa. In acest sens, am in vedere prevederile art. 26 alin. (1) din Codul fiscal  cu privire la perioada de 5 ani pentru recuperarea pierderii anuale "Pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora".
 
Din  data de 1.09.2014, o data cu revenirea la plata impozitului pe profit,  poate fi recuperata doar pierderea fiscala anuala stabilita prin declaratia de impozit pe profit incepand cu anul  2009 deoarece se afla in cadrul termenului de 7 ani. Astfel,  pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. In acest sens, am in vedere prevederile art. 26 alin. (5) din Codul fiscal  cu privire la perioada de 7 ani pentru recuperarea pierderii anuale "Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.".

          La recuperarea pierderii fiscale din profiturile realizate incepand cu anul 2014, trebuie respectate urmatoarele reguli reglementate prin  normele metodologice de aplicare ale art. 26 dupa cum urmeaza:

-    la pct.    73:  recuperarea pierderilor fiscale anuale se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, conform  prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii;
-    la pct. 74: pierderea fiscala este  suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent.

 
Astfel, in situatia prezentata de dvs., sunt aplicabile prevederile alin.   (4) al art. 26 "Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala
intra sub incidenta prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.".

           Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 76^2 din normele de aplicare ale acestui articol prin care se reglemeneteaza in mod expres faptul ca acei contribuabili  care, incepand cu data de 1 februarie 2013, aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor trebuie sa  respecte si urmatoarele reguli de recuperare a pierderii fiscale:

-    pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013 se recupereaza  de la data la care  revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal in sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi;

-    pierderea fiscala din perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013 inclusiv, inregistrata in perioada in care a  fost platitor de impozit pe profit, se recupereaza, de la data la care  revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, in sensul celor 7 ani consecutivi.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz. Recuperare pierdere fiscala pentru o microintreprindere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016