Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea in scopuri de TVA intarziat. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: decont tva, inregistrarea in scopuri de tva, codul fiscal, roi, cod intracomunitar

In analiza de mai jos, avem o societate care a depasit plafonul de platitor TVA in luna decembrie 2014 insa formalitatile de obtinere a statutului de platitor TVA au durat pana in luna octombrie 2015. In acest interval, firma a avut importuri de servicii (reclama, soft) din UE (firma este inscrisa in ROI si are cod intracomunitar) si non-UE. Stabilim astfel care sunt obligatiile privind TVA (daca trebuie platit, daca este deductibil) cu referinte la legislatia aplicabila.

Pentru achizitia serviciilor efectuate de societatea dvs. din UE , avand in vedere ca locul prestarii serviciilor este la beneficiar, respectiv la societatea dvs., sunteti obligat la plata TVA aferenta acestor achizitii:        
                                                                                                                                
"ART. 133 Locul prestarii de servicii  (2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita."

In  perioada  01-31.01.15 societatea pe care o reprezentati se afla in regimul special de scutire de la plata TVA reglementat prin art. 152 din Codul fiscal. Astfel, pentru aceasta perioada, societatea pe care o reprezentati nu are obligatia privind colectarea TVA pentru operatiuni taxabile, dar nici drepturi in ceea ce priveste exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru achizitiile de bunuri si servicii efectuate . Cheltuielile cu TVA efectuate in aceasta perioada intra in costul serviciilor si in consecinta este cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit.

Din acest motiv, pentru luna ianuarie 2015, societatea nu are nici obligatii declarative privind TVA, de exemplu decontul de TVA cod 300, declaratia informativa cod 394.  Astfel, in intervalul  01-31.01.15, societatea pe care o reprezentati se comporta ca orice persoana impozabila, respectiv mica intreprindere care nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal.

In mod normal societatea trebuie sa devina platoare de TVA de la 1 februarie 2015 , insa ne-ati precizat ca doar in octombrie s-au finalizat formalitatile, ceea ce inseamna ca aveti un cod valid de TVA incepand cu data de 01.11.15. Nu stim insa in ce au constat aceste formalitati de inregistrare a TVA, insa presupunem ca este posibil sa fi primit un cod valid de TVA pe o perioada scurta de timp, de cateva zile, dupa care sa vi se fi anulat, informatii necesare pe care nu ni le-ati furnizat.


Baza legala a anularii codului de TVA:

ART. 153 Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA

(9) Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

h) daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala.

De la data de 01.02.2015 si pana la data de 31.10.2015, TVA aferenta tuturor achizitiilor reprezinta o cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

Incepand cu data de la care societatii i s-a anulat codul de TVA, societatea va fi tratata ca o persoana impozabila al carui cod de TVA  a fost anualt din oficiu, fapt pentru care nu poate aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 152, aspect reglementat, in mod expres prin art. 153 alin. (9^1), ultimul paragraf
   
" Persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute de prezentul alineat nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 152 pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (1^1) si (1^3). "

"ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
                                                                                            
(1^3) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) si h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

Pentru achizitiile de bunuri si/sau de servicii efectuate in perioada in care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operatiunilor care urmeaza a fi efectuate dupa data inregistrarii in scopuri de TVA care dau drept de deducere potrivit titlului VI, se ajusteaza in favoarea persoanei impozabile, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 156^2 depus de persoana impozabila dupa inregistrarea in scopuri de TVA sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, taxa aferenta:   
                                                                                                                        
a) bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, constatate pe baza de inventariere, in momentul inregistrarii;         
 b) activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, aflate in proprietatea sa in momentul inregistrarii. In cazul activelor corporale fixe, altele decat bunurile de capital, se ajusteaza taxa aferenta valorii ramase neamortizate la momentul inregistrarii. In cazul bunurilor de capital se aplica prevederile art. 149;"
c) achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 134^2 alin. (2) lit. a) si b) inainte de data inregistrarii si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.
        
Asa cum se poate constata din textul de lege, persoana impozabila nu poate " opta" pentru calitatea de neplatitor de TVA, deoarece conform legii are calitatea de "persoana impozabila a carui cod de TVA a fost anulat din oficiu" , aspect care rezulta si din Registrul persoanelor impozabile al carui cod de TVA a fost anulat, postat pe site www.anaf.ro.
        
In aceasta perioada se depune cate un  formular cod 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal", dar fara a se mai depune declaratia informativa cod 394 pentru operatiunile respective, chiar daca au loc tranzactii cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA.  Practic, declaratia cod 394 se completeaza si se depune numai de catre platitorii de TVA inregistrati in scopuri de TVA in Romania.  Asa cum se poate constata, formularul cod 311 se depune pentru fiecare luna calendaristica de raportare., chiar daca pentru aceasta perioada societatea ar fi figurat cu perioada fiscala trimestrul calendaristic.

Dupa anularea codului de TVA, societatea nu  poate utiliza conturile 4426, 4427, 4424 si 4423, suma TVA colectata fiind inregistrata prin creditul contului 446 analitic distinct in corespondenta cu debitul contului 635 analitic distinct.  

In schimb, daca nu ati obtinut calitatea de platitor TVA decat doar incepand cu data de 01.11.2015 ( este doar o presupundere avand in vedere lipsa informatiilor necesare clarificarii spetei ), acest aspect reprezinta o anomalie din practica care nu se regaseste prevazuta in legislatie, pentru ca in perioada 01.02-31.10.2015 societatea dvs nu se incadra nici in categoria micilor intreprinderi si nici in categoria intreprinderilor inregistrate ca platioare de TVA, deci nu va incadrati in prevederile articolelor mentionate mai sus.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea in scopuri de TVA intarziat. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016