Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Implicatiile fiscale ale constatarii plusului la inventar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Sep. 2010
Tags: contabilitate, codul fiscal, norme

Intrebare:Care sunt implicatiile fiscale ale constatarii plusului la inventar? Nu exista o evidenta analitica a stocurilor si am propus inventarierea acestora pentru a o reconstitui. Am constatat ...

Intrebare:
Care sunt implicatiile fiscale ale constatarii plusului la inventar? Nu exista o evidenta analitica a stocurilor si am propus inventarierea acestora pentru a o reconstitui. Am constatat diferente in plus fata de sinteticul din balanta si listele de inventariere.

Raspuns:

Conform pct. 39 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.861/2009 pentru toate plusurile, ca si pentru lipsuri, deprecieri si pagube determinate de expirarea termenelor de prescripţie a creanţelor sau din alte cauze, comisia de inventariere trebuie sa solicite explicaţii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii bunurilor, respectiv a urmaririi decontarii creantelor.

Pe baza explicaţiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura lipsurilor, pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, precum si natura plusurilor, propunand, in conformitate cu dispoziţiile legale, modul de regularizare a diferenţelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.

Din punct de vedere contabil, plusurile se inregistreaza in contabilitate prin diminuarea cheltuielilor, prin inregistrari contabile in negru sau in rosu, in functie de politica contabila si de programul informatic utilizat, conform pct. 63 alin. 9 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009 (3xx = 6xx in negru sau 6xx = 3xx in rosu).

Prin urmare, tratamentul fiscal al plusurilor la inventar depinde de natura si provenienţa acestora.

Spre exemplu, daca este vorba de plusuri cantitative, ele pot fi urmarea unor riscuri de confuzie intre sorturile aceluiasi bun material, din cauza asemanarii, caz in care se poate trece la compensarea cu minusurile stabilite in urma inventarierii, cu respectarea prevederilor pct. 40 din Normele aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.861/2009. Avand in vedere prevederile art. 19 alin. 1 din Codul fiscal si cele ale pct. 12 din Normele metodologice, conform carora veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabile conform reglementarilor contabile, diminuarea cheltuielilor urmare inregistarii plusului constatat va avea ca efect majorarea profitului impozabil la momentul inventarierii.

Daca plusurile sunt urmare a descarcarii eronate a gestiunii in evidentele contabile care poate fi identificata in timp, devin aplicabile prevederile pct. 13 din Normele metotologice date in aplicarea art. 19 din Codul fiscal, conform carora veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii aparţin si depunerea declaratiei rectificative. Daca plusurile sunt neglijabile, atunci se poate considera ca ele nu reprezinta consecinta unor erori semnificative, pentru care ar fi nevoie de ajustarea profitului impozabil si depunerea declaraţiei semnificative, fiind suficienta inregistrarea lor in contabilitate la momentul inventarierii, ţinand cont de prevederile rt. 19 alin. 1 din Codul fiscal si cele ale pct. 12 din Normele metodologice coroborate cu cele ale pct. 63 alin. 1-6 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009.

Din punct de vedere al TVA nu sunt implicatii fiscale, plusurile de inventar nefiind, in general, consecinta unor livrari de bunuri pentru care nu s-au intocmit facturi conform art. 155 din Codul fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Implicatiile fiscale ale constatarii plusului la inventar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016