Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

MCSI: Scutire de TVA pentru serviciul de distribuire a taloanelor de pensie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 24 Ian. 2018
Tags: mcsi, tva, scutirea de tva, posta romana

Potrivit unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), mentinerea TVA in tariful de 2,15 lei pentru fiecare talon de pensie distribuit la domiciliu de catre Posta Romana va duce la acumularea de pierderi pentru operatorul postal national, intrucat acesta nu va mai putea sustine din punct de vedere financiar furnizarea serviciului.

"In momentul stabilirii tarifului de 2,15 lei/talon distribuit au fost avute in vedere costurile de furnizare a serviciului postal, ca serviciu inclus in sfera serviciului universal. Tarifele pentru serviciile incluse in sfera serviciului universal nu sunt purtatoare de TVA. incepand cu 1 ianuarie 2017, ca urmare a intrarii in vigoare a modificarilor legislative privind serviciile postale avand ca obiect trimiterile in numar mare, distribuirea taloanelor de plata a pensiilor devine serviciu postal purtator de TVA, fara ca in bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale sa fie prevazute sumele reprezentand taxa pe valoarea adaugata aferenta serviciului de distribuire a taloanelor. Includerea TVA in tariful de 2,15 lei/talon conduce la acumularea de pierderi de catre Compania Nationala Posta Romana SA (CNPR) care se ridica la nivelul exercitiului financiar 2017 la suma de 8.424 mii lei, reprezentand TVA de plata catre bugetul de stat. Mentinerea actualului cadru de reglementare va deteriora semnificativ si nejustificat rezultatele financiare ale CNPR si va conduce la sistarea serviciului de distribuire a acestor taloane", se precizeaza in documentul citat mai sus.

Mai mult, "extinderea sferei serviciului universal cu acest serviciu de ordin social permite clarificarea regimul fiscal al sumelor incasate cu titlu de tarif pentru furnizarea acestui serviciu in sensul ca tariful stabilit este nepurtator de TVA, respectand regimul juridic al tarifelor aferente serviciilor postale incluse in sfera serviciului universal", se arata in proiectul de ordonanta MCSI.

Din 1 ianuarie 2017, distribuirea la domiciliul beneficiarilor de drepturi de protectie sociala, care au ales plata drepturilor in cont curent sau in cont de card a taloanelor de plata care atesta plata respectivelor drepturi de protectie sociala, a devenit un serviciu postal avand ca obiect trimiteri in numar mare, tariful stabilit prin legile bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat fiind purtator de TVA.

"Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018 si Legea nr. 3/2018 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 precizeaza faptul ca: 'in anul 2018, tariful pentru un talon de plata la domiciliul beneficiarilor, in situatia in care acestia au optat pentru plata in cont curent sau in cont de card, este de 2,15 lei si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv', fara a se preciza daca tariful stabilit prin lege este sau nu un tarif purtator de TVA. Includerea TVA in tariful stabilit prin legile bugetare instituie in sarcina furnizorului serviciilor de distribuire a taloanelor de plata la domiciliul beneficiarilor o obligatie de furnizare a serviciului la un tarif situat sub pragul de cost, ceea ce produce disfunctionalitati in activitatea de distribuire a acestor taloane", se mentioneaza in proiectul citat.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "MCSI: Scutire de TVA pentru serviciul de distribuire a taloanelor de pensie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016