Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Hotararea nr. 1045/2018 - au fost publicate Normele metodologice de aplicare a Legii privind acordarea biletelor de valoare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Ian. 2019
Tags: bilete de valoare, hg 1045/2018, legea nr165/2018

Hotararea de Guvern nr. 1045/2018 a fost publicata in M.Of. nr. 24 din 09 ianuarie 2018. Prin aceasta au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, fiind astfel unificata legislatia in domeniul biletelor de valoare. De asemenea, a fost introdus un nou tip de bilet de valoare - tichetul cultural.

Asadar, prin HG 1045/2018 se aduc clarificari privind utilizarea biletelor de valoare, astfel:

Tichetele de masa

Pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masa, angajatorul poate acorda un singur tichet de masa. Zilele considerate nelucratoare sunt cele in care angajatul:
a) efectueaza concediul de odihna;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;
c) sunt delegati ori detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare, potrivit dispozitiilor legale;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

De asemenea, personalul care beneficiaza de indemnizatie de hrana potrivit Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, respectiv de drepturi de hrana in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare nu vor primi tichete de masa.

Angajatii care au contract individual de munca cu timp partial sau care detin cumul de functii pot primi tichete de masa de la un singur angajator, acolo unde detin functia de baza sau, in cazul in care nu se poate stabili unde detine functia de baza, beneficiarul biletelor de valoare alege, in scris, angajatorul care ii va acorda biletele de valoare, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10 zile lucratoare, si catre ceilalti angajatori optiunea realizata. Exceptie de la aceasta situatie fac tichetele cadou si tichetele culturale.
 
Salariatii care lucreaza mai mult de 8 ore/zi – in regim de tura, vor beneficia de tichete de masa suplimentar, astfel:  Numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru ]ntr-o luna, la durata normala a timpului de munca de 8 ore/zi. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru. Conditia  este ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.

Tichetele cadou

Acestea pot fi folosite de angajatori pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, in limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli.

Tichetele cadou si tichetele culturale pot fi acordate si in afara functiei de baza.

Tichetele de cresa

Tichetele de cresa pot fi utilizate de catre angajati numai la cresele sau entitatile asimilate acestora si cu care unitatile emitente au incheiate contracte de prestari de servicii. Prin entitati asimilate se intelege alte unitati de educatie timpurie anteprescolara, publice sau private, organizate in conditiile legii, precum si persoanele care exercita profesia de bona in conditiile Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona.
 
Astfel, se include in lista entitatilor asimilitate creselor si persoanele care exercita profesia de bona in conditiile Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona.

Citeste articolul integral pe Contabilul.manager.ro.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Hotararea nr. 1045/2018 - au fost publicate Normele metodologice de aplicare a Legii privind acordarea biletelor de valoare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016