Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA - inregistrari contabile si raportare fiscala prin decont TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Dec. 2009
Tags: tva, decont tva, deducere fiscala, deductibila la calculul profitului impozabil

Problema: Pentru o firma inregistrata in scopuri de TVA, platitoare de impozit pe profit, dar care, in prezent, nu realizeaza decat venituri din inchirierea unui imobil (operatiune pentru care nu a ...

Problema:
Pentru o firma inregistrata in scopuri de TVA, platitoare de impozit pe profit, dar care, in prezent, nu realizeaza decat venituri din inchirierea unui imobil (operatiune pentru care nu a optat pentru taxarea veniturilor din inchiriere d.p.d.v. al TVA), din facturile de achizitii, firesc, nu deduce TVA.

Presupunand o factura de telefon, inregistrarea corecta care ar fi?
% 401 119 626 100 4426 19
635 = 4426 19?

Daca inregistrarea este corecta, cheltuiala inregistrata in contul 635 este de ductibila la calculul profitului impoza bil?

Si daca este corecta inregistrarea, in decontul TVA la randul 18 se trece 19, iar la randul 23 se corecteaza si se trece 0?

Solutie:
Intr-adevar, atat inregistrarea contabila, cat si raportarea fiscala prin decont TVA efectuata de dvs. sunt corecte in situatia in care contravaloarea convorbirilor telefonice nu se recupereaza de la chiriasi.

Totusi, va recomand ca, incepand cu anul 2010, suma TVA pentru care nu se exercita deducere TVA datorita faptului ca firma dvs. realizeaza doar operatiuni scutite fara drept de deducere TVA sa reintregeasca contul cheltuielilor cu telefonul prin formula contabila

                           626                                                       4426.

Contul 635 se utilizeaza doar pentru suma TVA nedeductibila rezultata din aplicarea pro-ratei.

De asemenea, suma inscrisa la randul 18 denumit „Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%“ trebuie preluata si la randul 22 denumit „Total taxa deductibila“ rezultata din insumarea randului 15 si 18.

Pentru facturile de telefon primite in cadrul unui semestru trebuie sa completati si sa depuneti la organul fiscal teritorial si formularul „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA“, declaratia 394.

Consider ca suma cheltuielilor inregistrate in contul 635 sau 626 este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil deoarece prin pct. 23 lit. b) din Nor mele de aplicare a art. 21 alin. (1) din Codul fiscal se precizeaza „Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile...“

La pct. 23 din Norme se precizeaza faptul ca, in sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile „cheltuielile ge nerate de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a aplicarii pro-ratei“, in conformitate cu prevederile titlului Vi „Taxa pe valoarea adaugata“ din Codul fiscal, pre cum si in alte situatii cand TVA este inregistrata pe cheltuieli, in situatia in care TVA este afe renta unor bunuri sau servicii achi zitionate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Articol adaugat la 23 decembrie 2009

Articol preluat din Newsletter-ul Contabilului 2010 nr. 1/ noiembrie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere TVA - inregistrari contabile si raportare fiscala prin decont TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016