Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modernizare sediu social si tratament TVA. Ce cheltuieli sunt deductibile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: sediu social, cheltuieli deductibile, cheltuieli modernizare, sediu social, tva, amortizare

In randurile de mai jos, stabilim daca renovarea/modernizarea sediului social este deductibila din punct de vedere al TVA si impozitului pe profit, precum si ce se intampla cu TVA-ul si cheltuiala cu amortizarea in momentul schimbarii sediului social.

In cazul in care sediul social este inchiriat sau folosit in baza unui contract de comodat pe o perioada determinata de timp,   renovarea/modernizarea  efectuata se amortizeaza pe durata contractului de inchiriere /comodat.Cheltuiala cu amortizarea este deductibila la calculul impozitului pe perioada inchirierii sediului. In cazul in care se schimba sediul social inainte de expirarea duratei de amortizare, cheltuiala ramasa neamortizata este nedeductibila fiscal la calculul impozitului pe profit.

Totodata , in functie de clauzele contractului de inchiriere sau comodat, cheltuiala cu valoarea neamortizata se poate recupera de la proprietar prin facturare. In ceea ce priveste TVA, pentru a fi deductibila taxa aferenta achizitiilor efectuate in scopul amenajarii, in primul rand este nevoie ca imobilul se fie folosit in scopul realizarii de operatiuni taxabile, conform art. 297 alin. 4 din Codul fiscal (deci taxa este deductibila la momentul achizitiilor).

Daca prin amenajare se modernizeaza/transforma imobilul, iar modernizarea/transformarea imbraca forma unui bun de capital - 20% din valoarea totala a bunului imobil modernizat, atunci utilizatorul este obligat sa respecte perioada de ajustare de 20 ani (art. 305 alin. 1 lit. a si alin. 3 lit. d din Codul fiscal). Astfel, daca imobilul este restituit proprietarului inainte de expirarea perioadei de 20 ani, atunci se considera ca bunul de capital („modernizarea”) si-a incetat existenta in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile (chiriasul/comodatarul), conform art. 305 alin. 4 lit. d din Codul fiscal, iar persoana impozabila care a efectuat modernizarea este obligata sa ajusteze taxa dedusa initial, in conformitate cu prevederile art. 305 alin. 5 lit. c din Codul fiscal.

In cazul in care sediul este proprietatea firmei si acesta nu mai este folosit in scopul activitatii, atunci cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata va fi nedeductibila fiscal, iar tratamenul TVA este acelasi ca cel de mai sus.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modernizare sediu social si tratament TVA. Ce cheltuieli sunt deductibile?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016