Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In contextul fiscal actual, schimbarea perioadei de raportare TVA de la trimestru la luna este un subiect de interes pentru numeroase societati. Iar in acest articol vom vedea daca se poate modifica vectorul fiscal in timpul anului si cand se va depune D700 la ANAF.
Avem cazul urmator. O SRL platitoare de TVA trimestrial, la finele anului 2024, realizeaza o cifra de afaceri de 283.817 lei. La 30.03.2025, inregistreaza o cifra de afaceri de 438.415 lei, adica 88.139 euro. Cand trebuie sa depuna declaratia 700 privind trecerea la TVA lunar? Este sigur ca in luna aprilie va depasi pragul de 100.000 euro.
Cuprins
Ce este d700
D700 este declaratia pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 252/24.02.2025.
Pana cand se depune d700
Termenul de depunere a D700 este cel prevazut la art. 88 alin. 1 din Codul de Procedura Fiscala.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Manual de politici contabile - Stick USB

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Persoanele juridice romane comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
De asemenea, microintreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 47 sau ca urmare a exercitarii optiunii comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.
Termen depunere d700 in 2025
Trecere la perioada fiscala TVA luna calendaristica
Conform art. 322 alin. (1) si (2) din Codul fiscal perioada fiscala este luna calendaristica, cu exceptia persoanelor impozabile care realizeaza in anul fiscal precedent o cifra de afaceri care nu a depasit plafonul de 100.000 euro a caror perioada fiscala este trimestrul calendaristic (curs BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent). CA la 31.12.2024<100.000 euro.
Daca in anul 2025 societatea are ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, ea va pastra aceasta perioada pana la sfarsitul anului 2025.
Daca la data de 31 decembrie 2025 cifra de afaceri aferenta anului 2025 depaseste plafonul de 100.000 euro, pe baza cursului BNR valabil pentru data de 31 decembrie 2025, atunci societatea va trece in anul 2026 la perioada fiscala de TVA - luna calendaristica.
Cum se face schimbarea perioadei fiscale
Conform art. 316 (18) din Codul fiscal, Persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente cu privire la modificarile informatiilor declarate in cererea de inregistrare sau furnizate prin alta metoda organului fiscal competent, in legatura cu inregistrarea sa, sau care apar in certificatul de inregistrare in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente.
Potrivit art. 88 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.
In conformitate cu baza legala mentionata, schimbarea perioadei fiscale (perioadei de raportare) in vectorul fiscal pentru TVA se va face prin depunerea D700 pana pe data de 15 ianuarie 2026.
Concluzie
Prin urmare, schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna (si invers) nu se face in cursul anului, ci numai la inceputul anului, pe baza CA din anul precedent. Face exceptie situatia in care societatea cu perioada fiscala de TVA trimestrul calendaristic, realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri in cursul anului (daca in cursul anului 2025 societatea face o achizitie intracomunitara de bunuri, atunci perioada fiscala devine luna calendaristica chiar din cursul anului 2025 (fara sa mai astepte sfarsitul anului si indiferent de cifra de afaceri realizata, pe baza regulilor prevazute la art. 322 alin. (7) si (8) din Codul fiscal, cu depunerea declaratiei de mentiuni in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare respective).
Raspuns oferit in luna APRILIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Obligatii fiscale aferente inchiderii exercitiului din punct de vedere al TVAPlatitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Depasire plafon microintreprindere. Cum stabilim corect PERIOADA FISCALA TVA?Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Perioada fiscala la TVA in anul 2022 pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriUltimele articole
PERIOADA FISCALA TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriPerioada fiscala la TVA in 2023 pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriPERIOADA FISCALA TVA trimestrul caledaristic. Conditii microintreprindereAchizitii intracomunitare de bunuri. Cand schimbam PERIOADA FISCALA TVA?Declaratii fiscale cu termen la 27 februarie. Lista ANAFArticole similare
Caz practic: Obligatii perioada fiscala de declarareCe declaratii fiscale se depun la ANAF in luna iulie 2016?Nu uitati sa depuneti Declaratia 092Care e regimul accizelor si al TVA pentru produse din achizitii intracomunitare?Atentie! La 10 ianuarie 2014 expira termenul pentru mai multe declaratiiUltimele articole
D700 ANAF. Ce sanctiuni se aplica daca NU depui D700 la timpSchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA LUNAR in 2025Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVACalendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Articole similare
Firme care depasesc plafonul TVA. Ce amenzi se aplica daca NU depuneti D700 la timpDepasire plafon TVA. Depunere si completare D700 pas cu pasSocietate nou infiintata. Erori la depunerea D700 pentru trecerea de la micro la profitPlatitor de TVA. Cum poate iesi de la TVA prin optiuneDepunere declaratii. Pana pe 31 martie 2025 trebuie depusa D700Ultimele articole
D700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVAPlatitor de TVA. Cum se poate modifica perioada fiscala a TVAD700 ANAF. Ce sanctiuni se aplica daca NU depui D700 la timpSchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalFormularul 700, utilizat de toti contribuabilii pentru declararea online a mentiunilor privind vectorul fiscalD700 ANAF. Ce sanctiuni se aplica daca NU depui D700 la timpFirme care aplica TVA la incasare. Care este baza de calcul in functie de care trebuie sa treaca la regim normal de TVA?Depunere declaratii. Pana pe 31 martie 2025 trebuie depusa D700Ultimele articole
D700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVAAjustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingPlatitor de TVA. Cum poate iesi de la TVA prin optiuneDepasire plafon TVA. Depunere si completare D700 pas cu pasPlatitor de TVA. Cum se poate modifica perioada fiscala a TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"