Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Autoritatile informeaza ca, potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, contribuabilii persoane fizice care doresc sa desfasoare activitati economice independente au obligatia sa se prezinte la Oficiul Registrului Comertului, pentru autorizarea acestor activitati.
Autorizarea se face in una din cele trei forme: persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, respectiv intreprinderi individuale. Contribuabilii care realizeaza venituri comerciale din:fapte de comert, prestari de servicii, practicarea unei meserii, au posibilitatea sa determine venitul net anual pe baza normelor de venit .
Optiunea de a determina venitul net pe baza normei de venit se exercita prin completarea si depunerea formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat" la unitatea fiscala in a carei raza teritoriala contribuabilul are domiciliul, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
Dupa completarea formularului 220 si marcarea/bifarea optiunii pentru impunerea veniturilor realizate la norma de venit, unitatea fiscala teritoriala va emite formularul 260 "Decizie de impunere pentru plati anticipate", cu titlu de impozit, in care sunt stabilite platile anticipate pentru fiecare trimestru din anul in care se realizeaza aceste venituri, plata efectuandu-se in patru rate egale, pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Contribuabilii impusi la norma de venit care au desfasurat activitate tot anul anterior nu depun "Declaratia privind veniturile realizate din Romania", cod 200.
Exceptie! Contribuabilii care au inceput activitatea la sfarsitul anului anterior si au depus formularul 220 in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, au obligatia sa depuna formularul 200 la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate independenta, care genereaza venituri comerciale, pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se corecteaza astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
Normele de venit se stabilesc de catre directiile generale ale finantelor publice judetene pe baza Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit prevazut in Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2875/2011 si se publica anual in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.
Norma de venit pentru fiecare activitate independenta desfasurata de contribuabil care genereaza venit comercial nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, norma de venit se stabileste pentru fiecare membru asociat.
In situatia in care venitul net se determina pe baza de norme de venit, contribuabilii nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla pentru activitatea respectiva.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Vanzare terenuri. Persoana fizica inregistrata in scopuri de TVAArticole similare
Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024Ce s-a intamplat cu Declaratia 600? Modificarile prin care a trecut formularulCe documente si informatii de natura fiscala obtineti prin Spatiul Privat VirtualOUG 35/2019: Declaratia Unica va putea fi depusa si pe suport hartieTermen maxim in care se pot rectifica datele transmise prin Declaratia UnicaUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaVenituri din chirii in scop turistic. Precizari importante ale ANAF pentru persoanele fiziceNivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Articole similare
Prescriptia dreptului de a cere restituirea accizelor. Care e procedura pe care o va urma societatea?ANAF nu mai pune poprire pe conturile persoanelor cu datorii mai mici de 2.000 de leiDeclaratia 100 a fost actualizata. Modificare: Un nou tip de impozitNoutati privind aplicarea impozitului specific unor activitatiNoua anulare de creante fiscale din partea ANAFUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiNOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpSAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru CONTRIBUABILIi mici. Ce perioada de gratie se aplicaPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaArticole similare
Ce obligatii are un PFA in luna martie 2016?5 motive sa participati la Seminarul National de Fiscalitate si ContabilitateAnunt ANAF: Deductibilitate amortizare fiscalaDeclaratia Unica in 2023: 4 modificari importante introduse in noul formular prin OG 16/2022 si OG 2/2022Sesiune online ANAF cu tema: Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania in anul 2015Ultimele articole
PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Seminarii web ANAF pentru luna ianuarie 2025. Ce teme vor fi abordateCe modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareArticole similare
De la 1 octombrie 2017 inregistrarea in scopuri de TVA se va face pe baza evaluarii riscului fiscalInregistrare in scopuri de TVA 2023. Ordinul 347/2023 a eliminat formularul 098Declaratia privind beneficiarii reali NU mai trebuie depusa daca datele de inmatriculare se includ in actul constitutivOG nr. 8 din 2013 | Impozitul pe veniturile microintreprinderilor de la 1 februarie 2013Lichidarea voluntara a unei microintreprinderi. Care sunt etapele?Ultimele articole
Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Defiscalizarea casei de marcat. Cand si cum se faceDeclaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"