Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va prezentam, prin cele ce urmeaza, principalele aspectele fiscale referitoare la cota de taxa pe valoarea adaugata (TVA) aplicabila livrarilor de lentile de corectie aeriene cu dioptrie si, respectiv, livrarilor de lentile de contact cu dioptrie, precum si accesoriilor acestora.
Reglementare
Potrivit art. 140 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 571/ 2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, "cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare".
Pct. 23 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, care precizeaza: "cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal se aplica pentru protezele medicale si accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conditiile prevazute la art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul Fiscal".
Definitie
Proteza medicala este un dispozitiv medical destinat utilizarii personale exclusive care amplifica, restabileste sau inlocuieste zone din tesuturile moi ori dure, precum si functii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atat intern, cat si extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevazut in mod special de catre producator pentru a fi utilizat impreuna cu proteza medicala, in sensul aplicarii cotei reduse de TVA de 9% - pct. 23 alin. (4) Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul Fiscal.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Tratament fiscal
1. Lentilele de corectie aeriene cu dioptrie si, respectiv, lentilele de contact cu dioptrie se incadreaza in categoria protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA la pct. 23 alin. (4) din Norme si prin urmare, pentru livrarea acestora se aplica cota redusa de TVA de 9% in conformitate cu art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal.
2. Ramele de ochelari se cuprind in categoria accesoriilor protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA la pct. 23 alin. (4) din Norme, si implicit sub incidenta cotei reduse de TVA de 9%, numai in masura in care sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, destinate specific pentru sustinerea lentilelor de corectie aeriene cu dioptrie.
Documentul care atesta ca ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE este declaratia de conformitate a producatorului, in care se precizeaza conformitatea dispozitivului medical cu Directiva 93/42/CEE privind dispozitivele medicale, transpusa prin Hotararea Guvernului nr. 54/2009 privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale.
Prin urmare, persoana care comercializeaza rame de ochelari poate aplica cota redusa de TVA de 9% daca detine documentul care atesta ca ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, sau o copie de pe acest document.
3. Referitor la solutiile folosite pentru dezinfectarea, curatarea, clatirea sau, dupa caz, hidratarea lentilelor de contact, precizam faptul ca in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale acestea sunt dispozitive medicale cuprinse in clasa IIb. In instructiunile de utilizare ale acestor dispozitive medicale (solutii pentru lentilele de contact), emise de producator, existente la nivelul Compartimentului Reglementare Dispozitive Medicale, se mentioneaza ca acestea se utilizeaza pentru intretinerea lentilelor de contact fara a se face referire la lentilele de contact medicale sau cosmetice.
Prin urmare, pentru aceste solutii nu se poate aplica cota redusa de TVA de 9% intrucat nu se poate face dovada ca pot fi destinate specific pentru lentilele de contact cu dioptrie si prin urmare nu se poate face dovada ca intra in categoria accesoriilor protezelor medicale.
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Vanzare teren si cladire de catre persoana fizica. Regim TVAFara alcool si tutun oferit gratuit clientilor. Se interzice vanzarea cu prime!TVA - Prestari de servicii ca activitati economiceDe ce o reducere TVA pare in prezent o varianta foarte indepartataAjustarea TVA in conditiile anularii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 148 - Cod FiscalUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Serviciile pentru care TVA este de 9%Scutiri de TVA pentru operatiuni din interiorul tariiMinisterul Muncii vrea sa legifereze impozitarea multipla pe veniturile salarialeCotele TVA potrivit Codului fiscal 2012Organizare spectacole. Cota TVA. Inregistrari contabileUltimele articole
Aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiariAplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiariDeclaratia 300 in 2023: A fost publicat noul model al formularului 300, conform Ordinului 1176/2023Noi masuri fiscale propuse de Guvern. Ce se modifica in privinta TVASpeta zilei. Aplicarea Legii nr. 88/2023 privind scutirea de TVAArticole similare
Informare ANAF cu privire la Registrul achizitiilor de locuinte cu COTA REDUSA DE TVA de 5 %Deficit major de incasare a TVA. Inregistrat de RomaniaPrevederile exacte referitoare la COTA REDUSA DE TVA. Analiza consultantuluiDin iunie se aplica TVA-ul de 9 la suta pentru alimente, bauturi nealcoolice si alte categoriiCota standard si cota redusaUltimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaPlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorModificari TVA 2024. TOT trebuie sa stiiTVA locuinte 2024: Studii de caz utileTVA zahar 2024. Studii de caz practiceArticole similare
TVA si persoana fizica autorizataStudiu de caz: Regimul TVA in cazul livrarilor de bunuri si al prestarilor de serviciiInchirierea bunurilor din punct de vedere al TVA – Studiu de cazServicii de transport persoane. Cum inregistram factura si cum declaram?Efectuarea platilor anticipate la impozitul pe venit si contributiile sociale aferente trimestrului II 2016. Termen 25 iunie 2016Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"