Tags: inflatie, rata inflatiei, bnr
Rata inflatiei ar putea sa scada pana la 2,8% in iunie 2020, fata de 3%, cat aratau estimarile anterioare, dupa cum reiese din minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Referitor la evolutiile viitoare, membrii Consiliului au aratat ca noul pattern anticipat al inflatiei este cvasi-similar pe termen scurt celui evidentiat in prognoza publicata in Raportul de inflatie din mai 2018, dar usor revizuit in sens descendent pe orizontul mai indepartat de timp. Astfel, dupa varful atins in mai - iunie 2018, rata anuala a inflatiei este asteptata sa scada si sa se mentina in trimestrul III usor sub valoarea de 5%, iar apoi sa coboare mai pronuntat si sa revina in decembrie 2018 la limita de sus a intervalului tintei, respectiv la 3,5%, nivel usor inferior celui previzionat anterior. In 2019, dupa o noua corectie descrescatoare suferita in debutul anului, rata anuala a inflatiei va tinde probabil sa se apropie treptat de punctul central al tintei, pentru ca in ultimul trimestru sa reintre pe un trend lent crescator, situat totusi sub valorile din prognoza precedenta, ajungand la finele orizontului de prognoza - iunie 2020 - la 2,8%, fata de nivelul de 3,0% anticipat anterior", potrivit documentului publicat luni, 13 august, pe site-ul BNR.
Viitoarele ajustari descendente ale ratei anuale a inflatiei, precum si probabila coborare temporara a acesteia in proximitatea punctului central al tintei sunt influentate de actiunea factorilor ofertei, mai cu seama efectelor de baza dezinflationiste asociate cresterilor mari inregistrate incepand cu semestrul II 2017 de toate componentele exogene ale IPC, dar si de preturile unor produse alimentare procesate.
Unii membri ai Consiliului au reliefat in acest context incertitudinile asociate configuratiei viitoare a sistemului de impozite indirecte: "Membrii Consiliului au remarcat ca si inflatia de baza este asteptata sa se calmeze pe orizontul scurt de timp, dar sa urce din nou in cursul anului viitor, ramanand totusi relativ mai temperata in raport cu previziunile anterioare. Astfel, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat este anticipata sa ajunga la 2,6% in decembrie 2018, dar sa creasca gradual ulterior si sa stagneze pana la finele orizontului prognozei la nivelul de 3,2%, fata de prognoza precedenta care o plasa la 3,2% in decembrie 2018 si la 3,4% in decembrie 2019. S-a convenit ca pe orizontul scurt de timp traiectoria ei anticipata reflecta disiparea impactului exercitat asupra preturilor alimentelor procesate de cresterea spre finalul anului anterior a preturilor unor materii prime agroalimentare si o slabire la inceputul anului curent a presiunilor inflationiste asociate pozitiei ciclice a economiei".
Totodata, s-a sesizat ca presiuni inflationiste usor mai intense, chiar si in raport cu prognoza din luna mai, sunt anticipate sa decurga, pe intregul orizont al prognozei, din trendul anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, precum si din dinamica in crestere progresiva a preturilor importurilor.
"in ceea ce priveste pozitia ciclica a economiei, membrii Consiliului au notat ca a doua varianta provizorie a datelor privind evolutia PIB continua sa indice decelerarea cresterii economice la 4% in trimestrul I, de la 6,7% in trimestrul IV 2017, mai pronuntata decat cea anticipata, in conditiile unei revizuiri doar marginale in sens ascendent a dinamicii ei trimestriale. Unii membrii ai CA au apreciat ca aceasta evolutie reprezinta o revenire catre ritmul potential de crestere economica, ceea ce este de salutat, ea implicand o reducere a excedentului de cerere agregata. S-a remarcat ca noile date evidentiaza unele diferente in structura determinantilor expansiunii economice pe partea utilizarii, contributia majoritara, dar in diminuare, a consumului gospodariilor populatiei fiind corectata usor in jos, in timp ce aportul pozitiv in scadere al formarii brute de capital fix este revizuit usor in sens opus. in cazul exportului net, se releva o crestere considerabila a contributiei negative fata de trimestrul anterior, in conditiile unei incetiniri doar marginale a dinamicii anuale a importurilor de bunuri si servicii, conducand la accentuarea in termeni anuali a soldului negativ al balantei bunurilor si serviciilor in trimestrul I 2018. Pe partea ofertei, structura determinantilor cresterii economice ramane practic neschimbata, principala contributie apartinand serviciilor, urmata de cea a industriei", se mai arata in document.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O persoana fizica ce obtine venituri din profesii liberale din activitatea de psiholog (activitati independente) are incheiat si un contract de subinchiriere pe cabinet din care incaseaza chirie (subinchirierea unei parti din spatiul unde isi desfasoara activitatea inchiriat de la un tert). Conform Codului fiscal aceste venituri "auxiliare" profesiei se impoziteaza tot ca venituri din activitati independente. Persoana fizica detine certificat de handicap pentru care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatii noastre i s-a cerut ajutorul pentru a executa o lucrare catre un spital - o retea de date care depaseste valoarea unui mijloc fix. Ca institutie, spitalul nu poate face acum investitii si ne solicita ca lunar sa emitem o factura de chirie. Cum ar trebui sa procedam din punct de vedere financiar contabil? Care ar fi monografia contabila si ce tip de contract ar trebui sa intocmim?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Revin cu aceleasi date ale problemei, dar cu alte intrebari, pentru ca raspunsul Dvs. se refera mult prea mult la lichidarea in sine, iar eu nu de asta aveam nevoie. Poate nu am formulat bine, asa ca, mai incerc o data.
O societate platitoare de TVA si impozit pe profit, opteaza pentru iesirea de la TVA.
In 2022, a achizitionat din Germania o licenta, in valoare de 386800 lei, aplicand taxare inversa. In afara de asta, mai are un mijloc fix, in valoare de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza apa plata si sucuri atat pentru a fi oferite in cadrul intrevederilor cu colaboratorii firmei, cat si salariatilor firmei in perioadele cu temperaturi ridicate sau atunci cand sunt activitati de tratare a semintelor cu produse toxice (ierbicide). Intrucat activitatea de colectare a peturilor in vederea reciclarii nu a fost eficienta, societatea a decis inregistrarea acestora in contul 608. Este corecta aceasta decizie sau societatea risca amenzi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In urma inventarierii soldului de casa s-a constatat o lipsa la inventar. Banii au fost sustrasi de catre o persoana care nu este salariat al firmei, dar pe care am identificat-o. Care este monografia contabila pentru suma lipsa? Va rog si in situatia in care se va recupera sau nu aceasta suma... Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate care la data aprobarii OUG 107/2024 beneficiaza de esalonare la plata clasica (pe 5 ani). In ce conditii poate beneficia de anularea dobanzilor si penalitatilor adica accesoriile, avand in vedere ca se afla in esalonare si aceasta se termina in anul 2028. Daca isi achita debitul poate sa solicite anularea dobanzilor si penalitatilor? Multumesc
vezi AICI raspunsul specialistilor <<