Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache
de Miruna Petrache la 14 Aug. 2018Rata inflatiei ar putea sa scada pana la 2,8% in iunie 2020, fata de 3%, cat aratau estimarile anterioare, dupa cum reiese din minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Referitor la evolutiile viitoare, membrii Consiliului au aratat ca noul pattern anticipat al inflatiei este cvasi-similar pe termen scurt celui evidentiat in prognoza publicata in Raportul de inflatie din mai 2018, dar usor revizuit in sens descendent pe orizontul mai indepartat de timp. Astfel, dupa varful atins in mai - iunie 2018, rata anuala a inflatiei este asteptata sa scada si sa se mentina in trimestrul III usor sub valoarea de 5%, iar apoi sa coboare mai pronuntat si sa revina in decembrie 2018 la limita de sus a intervalului tintei, respectiv la 3,5%, nivel usor inferior celui previzionat anterior. In 2019, dupa o noua corectie descrescatoare suferita in debutul anului, rata anuala a inflatiei va tinde probabil sa se apropie treptat de punctul central al tintei, pentru ca in ultimul trimestru sa reintre pe un trend lent crescator, situat totusi sub valorile din prognoza precedenta, ajungand la finele orizontului de prognoza - iunie 2020 - la 2,8%, fata de nivelul de 3,0% anticipat anterior", potrivit documentului publicat luni, 13 august, pe site-ul BNR.
Viitoarele ajustari descendente ale ratei anuale a inflatiei, precum si probabila coborare temporara a acesteia in proximitatea punctului central al tintei sunt influentate de actiunea factorilor ofertei, mai cu seama efectelor de baza dezinflationiste asociate cresterilor mari inregistrate incepand cu semestrul II 2017 de toate componentele exogene ale IPC, dar si de preturile unor produse alimentare procesate.
Unii membri ai Consiliului au reliefat in acest context incertitudinile asociate configuratiei viitoare a sistemului de impozite indirecte: "Membrii Consiliului au remarcat ca si inflatia de baza este asteptata sa se calmeze pe orizontul scurt de timp, dar sa urce din nou in cursul anului viitor, ramanand totusi relativ mai temperata in raport cu previziunile anterioare. Astfel, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat este anticipata sa ajunga la 2,6% in decembrie 2018, dar sa creasca gradual ulterior si sa stagneze pana la finele orizontului prognozei la nivelul de 3,2%, fata de prognoza precedenta care o plasa la 3,2% in decembrie 2018 si la 3,4% in decembrie 2019. S-a convenit ca pe orizontul scurt de timp traiectoria ei anticipata reflecta disiparea impactului exercitat asupra preturilor alimentelor procesate de cresterea spre finalul anului anterior a preturilor unor materii prime agroalimentare si o slabire la inceputul anului curent a presiunilor inflationiste asociate pozitiei ciclice a economiei".
Totodata, s-a sesizat ca presiuni inflationiste usor mai intense, chiar si in raport cu prognoza din luna mai, sunt anticipate sa decurga, pe intregul orizont al prognozei, din trendul anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, precum si din dinamica in crestere progresiva a preturilor importurilor.
"in ceea ce priveste pozitia ciclica a economiei, membrii Consiliului au notat ca a doua varianta provizorie a datelor privind evolutia PIB continua sa indice decelerarea cresterii economice la 4% in trimestrul I, de la 6,7% in trimestrul IV 2017, mai pronuntata decat cea anticipata, in conditiile unei revizuiri doar marginale in sens ascendent a dinamicii ei trimestriale. Unii membrii ai CA au apreciat ca aceasta evolutie reprezinta o revenire catre ritmul potential de crestere economica, ceea ce este de salutat, ea implicand o reducere a excedentului de cerere agregata. S-a remarcat ca noile date evidentiaza unele diferente in structura determinantilor expansiunii economice pe partea utilizarii, contributia majoritara, dar in diminuare, a consumului gospodariilor populatiei fiind corectata usor in jos, in timp ce aportul pozitiv in scadere al formarii brute de capital fix este revizuit usor in sens opus. in cazul exportului net, se releva o crestere considerabila a contributiei negative fata de trimestrul anterior, in conditiile unei incetiniri doar marginale a dinamicii anuale a importurilor de bunuri si servicii, conducand la accentuarea in termeni anuali a soldului negativ al balantei bunurilor si serviciilor in trimestrul I 2018. Pe partea ofertei, structura determinantilor cresterii economice ramane practic neschimbata, principala contributie apartinand serviciilor, urmata de cea a industriei", se mai arata in document.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "BNR: Rata inflatiei ar putea ajunge la 2,8% peste 2 ani":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Cresterea TVA, eliminarea subventiilor si inundatiile ar putea duce inflatia la 8%Documentar fiscal: Valoarea fiscala si reglementari actualeCodul fiscal 2011 - Titlul IIIReguli fiscale pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationaleRaport nou privind inflatia in zona euroUltimele articole
Oficial! Salariul de baza minim brut a fost majorat la 2.300 lei in anul 2021Nou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Salariul minim brut pe tara ar putea fi majorat la 2300 lei incepand cu 1 ianuarie (Proiect de Hotarare MMPS)Guvernul a aprobat dublarea etapizata a alocatiilor! Prima majorare, de la 1 august 2020Florin Citu face bilantul celor trei luni de guvernare: Avem un efect pozitiv asupra economiei!
Mai multe articole despre inflatie
Articole similare
Ce masuri propune MFP pentru cresterea economica in 2013-2015FMI-ul confirma progresele Romaniei din punct de vedere macroeconomicStudiu de caz: Regimul fiscal aplicat cheltuielilor de executareSalariul minim ar putea fi majorat la 2.284 lei (propunerea BNS)Scadere a inflatiei in zona euro. Care e situatia actuala?Ultimele articole
Oficial! Salariul de baza minim brut a fost majorat la 2.300 lei in anul 2021Salariul minim brut pe tara ar putea fi majorat la 2300 lei incepand cu 1 ianuarie (Proiect de Hotarare MMPS)Florin Citu face bilantul celor trei luni de guvernare: Avem un efect pozitiv asupra economiei!HG 935/2019: S-a stabilit salariul minim brut pe tara incepand cu 1 ianuarie 2019Statul a stabilit: O familie cu doi copii are nevoie de 2.600 de lei/pe luna pentru un trai decent
Mai multe articole despre rata inflatiei
Articole similare
Circulara BNR nr. 10/2015 - ratele dobanzilor platite la rezervele minime obligatorii constituite in lei si in euro incepand cu perioada de aplicare 24 februarie-23 martie 2015Scaderea pensiilor ar fi fost solutia preferata si de Isarescu fata de cresterea TVAReevaluare leasing. Ce inregistrari contabile facem?Scaderea numarului de angajati din sectorul bancar e uriasaPlata in numerar, in valuta, catre un furnizor extern. Ce conditii sunt obligatorii pentru firma din RomaniaUltimele articole
Modificare norme OUG 37/2020. Noi prevederi pentru anumite categorii de debitori care solicita suspendarea platii ratelor( Proiect de Hotarare MFP)Impozit pe dividende. Obligatii de plata si declaratii pentru nerezidentiActele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 17 – 21 august 2020 (Informare ANAF)Hotararea 695/2020 modifica normele de implementare a programului „Prima Casa”Este OFICIAL! BNR a modificat prevederile legate de efectuarea operatiunilor valutare
Mai multe articole despre bnr

Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2021 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"