Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va informam ca recent a fost publicat Raportul anual de tara al Romaniei, document ce prezinta concluziile evaluarii economice a Romaniei prin prisma analizei anuale a cresterii efectuate de Comisia Europeana.I. Analiza a reflectat urmatoarele concluzii generale:
Economia Romaniei a inregistrat o ascensiune ciclica in ultimii doi ani.In 2016, cresterea economica a atins un punct maxim raportat la perioada de dupa criza (4,9 %), situatie generata de o cerere interna puternica pe fondul unor politici fiscale prociclice.
Se prevede o crestere economica de 4,4 % in 2017 si 3,7 % in 2018.
Deficitul de cont curent s-a deteriorat in 2016 si se preconizeaza ca se va accentua si mai mult, intrucat cererea interna puternica a determinat sporirea importurilor.
Investitiile publice s-au redus in 2016 din cauza unui nivel scazut de absorbtie a fondurilor UE.
Piata fortei de munca s-a consolidat si mai mult ca urmare a unei cresteri economice solide
Somajul se apropie de nivelurile scazute inregistrate inainte de criza si se estimeaza ca va continua sa scada in perioada 2017-2018.
Politica fiscala a devenit prociclica in 2016, iar deficitul este in crestere
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ponderea datoriei publice se asteapta sa se deterioreze, ramanand insa sub 60 % din PIB.
Deficitul public a crescut la 2,8 % din PIB in 2016 si se estimeaza ca va creste in continuare la 3,6 % in 2017si 3,9 % in 2018.
Stabilitatea financiara s-a imbunatatit, dar mai trebuie sa faca fata unor provocari
Nivelul ridicat al creditelor neperformante este o provocare, iar initiativele legislative repetate ar putea submina stabilitatea, previzibilitatea juridica si perceptia investitorilor.
Provocarile structurale pot afecta perspectivele pe termen mediu
Pentru prima data din 2008, productia efectiva si-a depasit potentialul si este de asteptat ca aceasta tendinta sa se mentina si in perioada 2017-2018.
Daca nu se impulsioneaza agenda de reforme structurale a Romaniei, competitivitatea bazata pe alte elemente decat preturile si potentialul de crestere economica vor fi drastic limitate.
In 2016 au fost initiate reforme ample, insa potentialul neutilizat al fortei de munca limiteaza cresterea economica.
Ocuparea fortei de munca si ratele de activitate in randul femeilor, persoanelor slab calificate, tinerilor, persoanelor cu handicap si romilor raman sub media UE.
Cheltuielile publice pentru investitii sunt ridicate, insa eficienta scazuta a infrastructurii franeaza cresterea economica.
II. In ceea ce priveste analiza realizata asupra mediului de afaceri din Romania, au fost semnalate urmatoarele aspecte:
Mediul de afaceri s-a imbunatatit, dar prezinta in continuare o serie de deficiente
Intre 2011 si 2016, competitivitatea Romaniei s-a imbunatatit in mod semnificativ, dar cu toate acestea, se afla pe locul 36 in clasamentul Bancii Mondiale privind climatul favorabil afacerilor ("Doing Business") pentru 2017 si a cazut de pe locul 53 pe locul 62 in Raportul privind competitivitatea la nivel mondial ("Global Competitiveness Report") .
S-au inregistrat progrese in simplificarea procedurilor administrative
Dupa ce perioada 2011-2013 a fost marcata de lipsa progreselor, in perioada 2013-2015 acestea au fost semnificative, fiind adoptate doua strategii in domeniu, un plan de actiune privind spiritul antreprenorial, mediul de afaceri si IMM-urile si un program guvernamental pentru perioada 2013-2016. Instituirea unui departament specializat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism a consolidat in continuare progresele. Ca urmare, in ultimii 3 ani, Romania a obtinut rezultate peste media UE in ceea ce priveste facilitarea crearii de noi intreprinderi.
Blocajele omniprezente impiedica investitiile IMM-urilor in inovare
IMM-urile au un nivel scazut de inovare, iar fluxul de cunostinte dintre activitatile publice de C&D si mediul de afaceri este slab, aspect confirmat de faptul ca Romania se afla in coada clasamentului la dimensiunea "Colaborari si spirit antreprenorial" din cadrul tabloului de bord.
Birocratia, infrastructura slab dezvoltata si nivelul scazut de educatie antreprenoriala reprezinta tot atatea obstacole in calea spiritului antreprenorial inovator si a crearii si dezvoltarii de intreprinderi in sectorul tehnologiei.
Se preconizeaza ameliorarea accesului la finantare cu ajutorul unei serii de noi instrumente financiare
Se estimeaza ca infiintarea unei banci nationale de promovare si crearea unei banci pentru IMM-uri, anuntate de noul guvern, vor imbunatati accesul la finantare pentru intreprinderi.
Coruptia, intalnita la toate nivelurile, ramane un obstacol in calea desfasurarii de activitati economice.
Asadar, principalele constatari ale analizei cuprinse in prezentul raport de tara si provocarile conexe in materie de politici sunt urmatoarele:
Rata scazuta a somajului este, prin urmare, insotita de una dintre cele mai ridicate rate de inactivitate din UE.
Romania are unul dintre cele mai ridicate niveluri de inegalitate a veniturilor din UE.
Rata constant ridicata a parasirii timpurii a scolii si cea scazuta a absolvirii invatamantului tertiar nu vin in intampinarea nevoii crescande de mana de lucru calificata, pe fondul unei flux persistent de emigratie.
Cheltuielile publice pentru investitii au fost printre cele mai ridicate din UE in ultimul deceniu, dar calitatea perceputa a infrastructurii se numara printre cele mai scazute din UE.
Reforma administratiei publice s-a accelerat in 2016, dar nu este inca finalizata.
Sursa: CNIPMMR
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificare ASF. Nu se mai face transferul proprietatii de la stat la privat decat prin piata de capital25 MAI 2017 este ultima zi pentru depunerea formularelor 200 si 201 pentru anul 2016Formularul 200: termen limita si categorii de venituri pentru care se depune declaratiaVeniturile obtinute de persoanele fizice din meditatii acordate in particular sunt venituri impozabilePrimul Comitet de Monitorizare pentru implementarea fondurilor europene structurale si de INVESTITII 2014 - 2020Ultimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasArticole similare
Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorCDR nu sustine sistemul de plata defalcata a TVA si anunta ca va duce la blocaje majoreCe planuri are Ministerul Economiei pentru firmele romanestiConcluzii dupa reuniunea Consiliului National Tripartit privind transferul contributiilorOUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termeneUltimele articole
Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasMasuri de sprijin pentru populatie si pentru MEDIUL DE AFACERI, adoptate de GuvernE-Transport: Netransmiterea coordonatelor GPS in sistem va fi AMENDATA din 1 ianuarie 2025Proiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicArticole similare
Avem Lege europeana pentru IMM-urile din RomaniaDin 600.000 firme active care nu au intrat in insolventa doar 3 sunt firme mariFinantele recomanda garda sus, dar considera ca situatia e rozKlaus Iohannis: Avem nevoie de o guvernare care sa intervina din ce in ce mai putin in activitatea economicaCare sunt industriile pe care isi bazeaza Romania cresterea economica?Ultimele articole
Plan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiFlorin Citu: Am crescut deficitul bugetar pentru a aloca mai multi bani catre somaj tehnic, sanatate, investitiiPresedintele CNIPMMR: IMM-urile in dificultate au nevoie urgent de scheme de ajutor de stat!Florin Citu face bilantul celor trei luni de guvernare: Avem un efect pozitiv asupra economiei!Teodorovici: Decizia Comisiei Europene de aprobare a recapitalizarii CEC Bank este una istoricaArticole similare
Proiectul de buget pe anul 2020, pus in Dezbatere PublicaDe ce intrarea in zona euro ar putea sa nu fie o idee bunaUn nou program economic ar putea fi aplicat de FMI pentru RomaniaIsarescu a facut declaratii noi privind viitoarele reduceri de impozite si cresterea salariilorCe risti daca ai economii in alta moneda decat cea nationala. Topul celor mai vulnerabile valuteUltimele articole
Florin Citu face bilantul celor trei luni de guvernare: Avem un efect pozitiv asupra economiei!Moneda nationala, in cadere libera! Bancile comerciale vand euro si cu peste 4,85 leiBNR, profit de 186,715 milioane de lei in 2017, cu o crestere de 50%FMI-ul confirma progresele Romaniei din punct de vedere macroeconomicAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"