Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: Directorul general al unei societati are inregistrat pe firma un autoturism in folosinta. Autoturismul este achizionat in leasing. Se va deduce TVA la rate? In prezent a fost incheiat un nou contract de leasing financiar si a fost achizitionat un nou autoturism. Se va deduce TVA aferent ratelor de leasing si in acest caz? Cum se va proceda in cazul cheltuielilor de intretinere, asigurare, piese de schimb etc.?
Raspuns:In ce priveste deducerea TVA de la rate, avand in vedere prevederile de la art. 129 alin. (3) lit. a din Codul fiscal si a pct. 7 alin. (3) din Normele metodologice, ce stabileste ca un leasing este o prestare de servicii, pentru TVA de la rate deducerea se efectueaza conform celor 2 conditii cumulative stabilite de art. 145 si 146 din Codul fiscal.
In concluzie, ati procedat corect in ceea ce priveste deducera TVA aferenta ratelor de leasing pentru primul autoturism.
Potrivit art 21 alin. (1) din Codul fiscal , ce prevede: "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare ".
Se mai retine si limitarea prevazuta de art. 21 alin. (3) lit. n) Cod fiscal, ce stabileste:" cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii."
SAF-T Ghid de raportare corecta
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In concluzie, daca persoana cu functie de conducere (directorul general) are deja in folosinta un autoturism, nu sunt deductibile cheltuielile cu intretinerea, reparatiile si nici Tva pentru al doilea autoturism, avand in vedere cele mai sus mentionate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Documentatia necesara pentru calcul taxa auto 2012Vezi aici proiectul de ordin privind taxa auto 2012 si anexele publicate de ANAFCertificatul de atestare fiscala pentru persoane juridiceStudiu de caz: Regimul TVA in cazul achizitiei unui program informaticFacturare prestari servicii. Care este regimul TVA?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?LEASING financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAMaterial ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiArticole similare
Deductibilitatea si exigibilitatea TVA 2013: Furnizor versus beneficiarInregistrarea in scopuri de TVA prin optiune. Stabilirea perioadei fiscaleCererea pentru obtinerea profilurilor de trecere a aparatelor de marcat electronice fiscale in functionare online a fost publicata de ANAFEsti membru CECCAR? Ai reduceri importante la lucrari de specialitateRegimul deducerilor in noul Cod fiscal, valabil din 2016Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Cand se deduce TVA pentru o factura, daca plata a fost facuta cu card avantaj in 15 rate?Firma nou infiintata. TVATotul despre regimul special aplicat de o agentie de turismAchizitie auto in 2010. DEDUCERE TVA in 2012Deducerea si colectarea TVA-ul aferent costurilor refacturate de Asociatia de proprietariUltimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"