Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Perioada fiscala la inregistrarea TVA prin optiune

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: tva, codul fiscal, perioada fiscala, optiune

Dezbatem, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati comerciale care s-a infiintat ;a 16 decembrie 2011 si care depune pe data de 5 ianuarie 2012 la administratia financiara documentatia necesara privin inregistrarea in scopuri de TVA optional. In vectorul fiscal, la TVA, cifra de afaceri estimata este de 200.000 lei, iar decizia de inregistrare in scopuri de TVA este emisa cu data de 2 februarie 2012. Vom vedea astfel daca societatea se incadreaza la art. 156^1 alin. 4, analizand si modul de recalcul pentru determinarea perioadei fiscale. De retinut ca din 16 decembrie 2011 si pana la 2 februarie 2012, societatea nu a realizat cifra de afaceri.


Raspuns:

Avand in vedere faptul ca cererea de inregistrare in scopuri de TVA a fost formulata in data de 5 ianuarie 2012 pentru o cifra de afaceri estimata de 200.000 lei, perioada fiscala este trimestrul calendaristic. Astfel, sunt aplicabile prevederile art. 156^1 alin.( 4 ) si ale punctului 80 alin. (1) din normele de aplicare ale Codului fiscal deoarece cifra de afaceri in euro rezultata din calcule este sub 100.000 euro (200.000 lei : 4.3197 lei = 46.300 euro). Pentru calcularea echivalentului in euro al cifrei de afaceri, am avut in vedere cursul valutar comunicat de catre B.N.R. la data de 31 decembrie 2011.  

Recalcularea se efectueaza in cadrul unui an calendaristic, in functie de numarul de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, inclusiv luna depunerii cererii de inregistrare. Astfel nu se ia in considerare si anul 2011 in care s-a infiintat societatea. In situatia dvs., plafonul de 100.000 euro ramane nemodificat, fiind corespunzator celor 12 luni calendaristice din anul 2012. Faptul ca decizia de inregistrare in scopuri de TVA a fost primita in luna februarie 2012 nu are relevanta in ceea ce priveste perioada fiscala. Deoarece perioada fiscala este trimestrul calendaristic, primul decont de TVA pentru anul 2012 trebuia depus pentru trimestrul I 2012, cu termen cel mai tarziu in data de 25 aprilie 2012.

Totusi, aceasta perioada fiscala se poate modifica, obligatoriu, in cursul anului 2012 in situatia in care efectuati o achizitie intracomunitara de bunuri.
 
Daca nu efectuati o achizitie intracomunitara de bunuri in anul 2012, perioada fiscala se poate modifica pentru anul 2013 in luna calendaristica in situatia in care cifra de afaceri realizata in anul 2012 va fi egala sau mai mare decat plafonul de 100.000 euro calculat la cursul valutar al B.N.R. din data de 31.12.2012.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Perioada fiscala la inregistrarea TVA prin optiune":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]