Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitia unui autoturism din Germania sub incidenta TVA-ului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Dec. 2009
Tags: autoturism, decont tva, inregistrari contabile

Intrebare Am achizitionat din Germania un autoturism pentru care nu s-a perceput TVA. Care sunt inregistrarile contabile si modul lor de inregistrare in decontul de TVA? Solutie oferita in luna ...

Intrebare
Am achizitionat din Germania un autoturism pentru care nu s-a perceput TVA. Care sunt inregistrarile contabile si modul lor de inregistrare in decontul de TVA?

Solutie oferita in luna noiembrie 2009
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili

Cel mai bun serviciu de informare si consultanta in contabilitate si fiscalitate de pe piata!
Consilier: Taxe si Impozite pentru Contabili 2009-2010

Raspuns
Operatiunea reprezinta pentru firma dvs. o achizitie intracomunitara de bunuri care se supune regimului de taxare inversa in situatia in care firma pe care o reprezentati este inregistrata in scopuri de TVA.

Deoarece este o achizitie intracomunitara, operatiunea se evidentiaza fiscal in jurnalul pentru cumparari şi jurnalul pentru vanzari completat pentru perioada fiscala in care are loc achizitia.

In baza inregistrarii contabile efectuate prin formula 4426 = 4427, operatiunea se raporteaza prin decontul de TVA la urmatoarele randuri de "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)":

- randul 4 corespunzator rulajului creditor al contului 4427.
- randul 15 corespunzator rulajului debitor al contului 4426.

Avand in vedere faptul ca operatiunea este taxabila si va exercitati dreptul de deducere a TVA prin formula contabila 4426 = 4427, trebuie sa analizati in ce masura trebuie sau nu trebuie sa limitati acest drept de deducere a TVA. Limitarea dreptului de deducere rezulta din randul 23 din decontul de TVA denumit "Subtotal taxa dedusa conform articolului 145 sau 145 indce 1 sau 147".

Deoarece se declara prin decontul de TVA ca o achizitie intracomunitara, operatiunea trebuie raportata la organul fiscal teritorial in baza formularului "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" cod 390 reglementat prin OMEF 552/2008, modificat prin OMEF 788/2009.

Nu uitati sa evidentiati achizitia efectuata in documentul "Registrul bunurilor de capital". Indiferent de faptul ca se limiteaza sau nu se limiteaza dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei, cumpararea unui vehicul trebuie evidentiata obligatoriu in acest registru prin furnizarea urmatoarelor informatii obligatorii:

* data achizitiei;
* valoarea (baza de impozitare) a bunului de capital;
* taxa deductibila;
* taxa limitata la deducere
* taxa dedusa;
* data scoaterii din evidenta;
* eventualele ajustari efectuate.

Articol adaugat la 16 decembrie 2009

Articol preluat din Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitia unui autoturism din Germania sub incidenta TVA-ului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016