Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustare TVA client lichidat pe Legea 31/1990. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 11 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: ajustare tva, client lichidat, lichidare, codul fiscal, tva

In randurile de mai jos, societatea vrea sa recupereze o creanta de la un client care in timp si-a deschis procedura de reorganizare. Valoarea creantei este 124.000 lei. In respectivul moment firma a constituit provizion pe suma integrala avuta de recuperat 124.000 lei (baza+TVA). Prin planul de reorganizare s-a stabilit ca nu are nici o datorie catre furnizorii lui, a reintrat in circuitul economic si in cateva zile s-a radiat. Toate aceste operatii s-au intamplat inainte de anul 2016.


Operatiunile contabile inregistrate de societate:
654 = 4118 124.000 lei
491 = 7814 124.000 lei

In ceea ce priveste TVA nu se poate recupera deloc daca nu s-a radiat in baza legii insolventei?


Potrivit intelegerii noastre, anterior anului 2016, pentru o creanta pe care societatea dumneavoastra o detine asupra unui client pentru care s-a deschis procedura de reorganizare, ati constituit provizion pe intreaga suma, inclusiv TVA. Prin planul de reorganizare, creanta dumneavoastra a fost eliminata. Intelegem ca ulterior societatea s-a radiat.
 
Potrivit art. 287, alin. d) din Codul Fiscal (Legea 227/2015), in cazul in care contravaloarea bunurilor sau serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare, admis si confirma printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creanta creditorului este modificata sau eliminata, societatea poate proceda la reducerea bazei de impozitare.

Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, sau incepand cu data hotararii judecatoresti prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila.
 
Cu toate acestea, in cazul in care se doreste ajustarea creantei ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare, trebuie ca hotararea de admitere si confirmare a planului de reorganizare sa fie ulterioara datei de 01.01.2016.
 
Consideram ca cele doua situatii prevazute de Codul Fiscal sunt exhaustive si prin urmare societatea nu poate proceda la ajustarea TVA aferenta acestor creante.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal


Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustare TVA client lichidat pe Legea 31/1990. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016