InfoTva.ro » InfoTVA » Cat costa nedepunerea la termen a Declaratiei informative 394 privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national?

Cat costa nedepunerea la termen a Declaratiei informative 394 privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national?

de Adrian Benta la 27 Feb. 2013 Exclusiv

Tags: declratia 394, tva la incasare, tva prin taxare inversa, tva romania, tva factura

Din punct de vedere normativ, actualul format al declaratiei 394 este adoptat prin OpANAF nr. 3596/201a, recent modificat prin OpANAF nr. 1992/2012, publicat in ianuarie 2013.Principala caracteristica a valorilor raportate in aceasta declaratie consta in faptul ca facturile de achizitii si livrari se declara la data emiterii acestora, atat de furnizori, cat si de beneficiari, indiferent de sistemul de TVA utilizat – TVA cu exigibilitate normala sau TVA la incasare.

Spre deosebire de sistemul de TVA la incasare, facturile de achizitii si de livrari se vor declara la data emiterii, inclusiv de platitorii de TVA la incasare, chiar daca deducerea TVA intervine la plata.

Sunt supuse declararii achizitiile si livrarile efectuate in baza unei facturi, intre doua persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania, inclusiv cele supuse masurii de simplificare a TVA prin taxare inversa.

Declaratia se depune la fiecare perioada fiscala avuta de persoana impozabila, lunar sau trimestrial, similar decontului de TVA 300.

Prezinta relevanta ce se intampla daca declaratia nu se depune la termen.

Astfel, este sanctionata cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei, conform art. 219 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura fiscala, nerespectarea obligatiei prevazuta de art. 53 din Codul de procedura fiscala, respectiv „furnizarea periodica de informatii”.

Dovedeste Administratiei fiscale
independenta activitatilor tale

Reconsiderarea veniturilor drept
venituri din salarii
– analiza de risc

>> Click AICI <<

 

Interpretand aceste prevederi normative, autoritatile fiscale sanctioneaza contribuabilii cu amenzile amintite, pentru nedepunerea declaratiei informative 394.

Consideram ca este gresita aplicarea acestei sanctiuni, deoarece ar trebui sa se aplice sanctiunea de la art. 219 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura fiscala, privind neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare pentru bunuri, venituri impozabile, taxe, contributii si orice informatii in legatura cu acestea, daca legea prevede declararea acestora, iar sanctiunea este amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.Adrian Benta
Consultant Fiscal inscris in registrul Camerei Consultantilor Fiscali, optiune expertiza fiscala.
Experienta relevanta: 11 ani in domeniul taxelor si impozitelor, conducerea contabilitatii unei societati comerciale.Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
0 comentarii
Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial