Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata factura din alta firma. Compensare. TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Oct. 2010
Tags: contract de imprumut, tva, factura

de Georgeta Serban Matei, valabil la 04-Oct-2010Intrebare: Am achizitionat un utilaj de la o firma. Firma respectiva mi-a emis factura cu TVA pe firma x. Din greseala patronul firmei a facut plata de ...

de Georgeta Serban Matei, valabil la 04-Oct-2010

Intrebare:

Am achizitionat un utilaj de la o firma. Firma respectiva mi-a emis factura cu TVA pe firma x. Din greseala patronul firmei a facut plata de pe o alta firma care era a lui, dar neplatitoare de TVA. Spuneti-mi va rog pot sa fac un contract de imprumut intre cele 2 firme sau cum sa sting plata de pe firma x tinand cont ca banii au fost virati de pe firma y (firma care era al aceluiasi patron). Pentru a refactura pe firma y pierdeam TVA. Va rog o solutie in afara faptului ca banii nu se mai pot vira inapoi si platiti de pe firma x deoarece nu exista siguranta ca mi mai da inapoi curand.

Raspuns:
Din intrebarea formulata de dvs. inteleg faptul ca firma X este inregistrata in scopuri de TVA iar furnizorul a emis factura de livrare a utilajului chiar pe numele firmei X. Faptul ca firma Y a efectuat plata acestei facturi nu are relevanta in ceea ce priveste exercitarea dreptului de deducere a TVA inscrisa in factura emisa de catre furnizor. In aceasta situatie se poate considera ca firma Y a efectuat o operatiune de decontare in numele firmei X. Aceasta operatiune este permisa prin codul fiscal si consider ca nu este cazul incheierii unui contract de imprumut.
 
Decontarea reprezinta recuperarea unor sume de bani achitate in contul unei persoane. Decontarea nu este operatiune impozabila astfel incât sa intre in sfera de aplicare a TVA. Pentru  recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane, factura de decontare se emite, optional. Operatiunea de decontare este reglementata prin Codul fiscal la art. 137 alin. (3) lit. e) conform caruia baza de impozitare nu cuprinde "sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia". Valoarea decontata nu intra in baza de impozitare a TVA, motiv pentru care prin aceasta factura nu se colecteaza TVA. Desi emiterea facturii nu este obligatorie, pentru credibilitate, va recomand totusi emiterea acestui document  de catre firma Y catre firma X.
Suma TVA achitata de catre firma Y  in contul clientului sau (firma X) nu se inscrie in mod distinct pe factura emisa, la rubrica TVA.  Pe factura se inscrie intreaga suma achitata cu mentiunea obligatorie "factura de decontare -  plati in numele clientului“
 
Operatiunea de decontare nu genereaza venituri si cheltuieli pentru persoana impozabila care le factureaza, respectiv pentru firma Y.
 
In concluzie, firma Y nu trebuie sa refactureze bunurile pe numele firmei X, fiind suficienta doar factura de decontare cu valoarea totala a bunurilor, inclusiv TVA.
 
In baza facturii emise, firma X achita firmei Y suma datorata ca urmare a decontarii efectuate catre furnizorul bunurilor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata factura din alta firma. Compensare. TVA":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016