Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Romania are in continuare un deficit major de colectare a TVA-ului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: deficit, colectare tva, comisia europeana, progrese, acorduri ue

Potrivit unui nou raport intocmit de Comisia Europeana, tara noastra a reusit ca in ultimii ani sa isi imbunatateasca rezultatele cu privire la mixul de taxe si reforma ANAF.


Cu toate acestea, in ce priveste TVA-ul, deficitul de colectare ramane printre cele mai mari din Uniunea Europeana, desi se vad progrese in aceasta privinta, potrivit declaratiilor facute de  Carmen Marcus, analist de politici economice in cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

"Evaluarea Comisiei este ca s-au inregistrat progrese in ultimii ani in ceea ce priveste mixul de taxe si reforma in curs a ANAF, dar colectarea veniturilor ramane scazuta in continuare iar deficitul de colectare a TVA este printre cele mai mari din UE", a precizat Carmen Marcus in cadrul unei conferinte pe teme de conformare fiscala, citat de Agerpres.

De asemenea, aceasta a atras atentia si asupra importantei coordonarii politicilor nationale la nivel european, avand in vedere ca efectele masurilor adoptate pe plan intern nu se opresc la granita tarii respective.

"In cadrul semestrului european, in fiecare an, Comisia emite recomandari specifice de tara si pentru politicile economice ale fiecarei tari membre iar una dintre primele recomandari ale CE pentru Romania in 2015 vizeaza politicile bugetare si fiscale. Pe de o parte, CE recomanda atingerea si mentinerea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO).

Romania este la MTO din 2014 deja, in acest context veniturile fiscale reprezinta un element central al bugetului public. Pe de alta pare CE recomanda ca Romania sa puna in aplicare strategia cuprinzatoare de respectare a obligatiilor fiscale si sa consolideze sistemele de control pentru a combate munca nedeclarata", a mentionat Carmen Marcus, citata de aceeasi sursa.

In opinia sa, in urma celor trei acorduri de imprumut cu FMI, BM si CE, atat specialisti romani, cat si specialisti straini sunt de parere ca Romania nu a stat niciodata mai bine din punct de vedere macroeconomic.

 "Deficitul bugetar este la 1,5% din PIB, datoria publica este sub 40% din PIB, deci departe de pragul de 60% stabilit la nivel european. Iar in aceasta constructie, politica fiscala este primul palier deasupra fundatiei (stabilitatea macroeconomica-n.r.), care trebuie intarit atunci cand masinaria macroeconomica se clatina, si este de asemenea primul palier care poate sa dauneze unei stabilitati macroeconomice cu greu dobandite in acesti ani cu un efort masiv atat al guvernantilor cat si al populatiei", a precizat aceeasi sursa.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Romania are in continuare un deficit major de colectare a TVA-ului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016