Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scutirea de taxa pentru livrarea de geam armat pentru export

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Sep. 2009
Tags: scutire de taxa, tva, taxa pe vvaloarea adaugata, codul fiscal

Daca in situatia prezentata in exemplul anterior , societatea A beneficiaza de scutire de taxa conform art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru plasa de sarma livrata societatii B, avand ...

Daca in situatia prezentata in exemplul anterior , societatea A beneficiaza de scutire de taxa conform art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru plasa de sarma livrata societatii B, avand in vedere ca geamul armat in care s-a incorporat plasa de sarma a fost exportat?

Daca societatea B beneficiaza de scutire de taxa conform art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru livrarea de geam armat pentru export?

Conform art. 143 alin. (1) lit. a)  din Codul fiscal, sunt scutite de taxa livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau.

Livrarea plasei de sarma care a fost utilizata in procesul de productie a geamului armat exportat nu este o livrare de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre societatea A, deoarece bunul expediat sau transportate in afara Comunitatii de catre societatea A este geamul armat. Prin urmare scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu se aplica pentru achizitiile de bunuri care se incorporeza intr-un produs finit exportat.

Conform art. 128 alin. (2) din Codul fiscal, se considera ca o persoana impozabila, care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, in calitate de intermediar, intr-o livrare de bunuri, a achizitionat si livrat bunurile respective ea insasi.

La pct. 6 din normele metodologice se precizeaza ca in sensul art. 128 alin. (2) din Codul fiscal, transmiterea de bunuri efectuata pe baza unui contract de comision la cumparare sau la vanzare se considera livrare de bunuri atunci cand comisionarul actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului. Comisionarul este considerat din punct de vedere al taxei cumparator si revanzator al bunurilor, indiferent daca actioneaza in contul vanzatorului sau cumparatorului, comitent, procedand astfel:

a) primeste de la vanzator o factura sau orice alt document ce serveste drept factura emisa pe numele sau, si

b) emite o factura sau orice alt document ce serveste drept factura cumparatorului.

Conform art. 128 alin. (2) din Codul fiscal, si pct. 6 alin. (2) si (3) din normele metodologice, societatea A este comisionar, care conform contractului de comision pentru exportul de geam armat actioneaza in nume propriu, dar in contul vanzatorului (societatii B) si se considera din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata cumparator si revanzator al geamului armat, situatie in care trebuie sa primeasca de la vanzator (societatea B) factura pe numele sau si sa emita factura in numele sau catre cumparatorul din afara Comunitatii.

Pentru livrarea de geam armat efectuata de societatea B catre societatea A nu se aplica scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a)  din Codul fiscal, deoarece expedierea sau transportul geamului armat in afara Comunitatii se face de catre comisionar (societatea A) considerat(a) din punct de vedere al taxei pe valoarea  adaugata revanzator. Prin urmare factura se emite cu taxa pe valoarea adaugata de catre societatea B catre societatea A.

Numai societatea A poate beneficia de scutre de taxa conform art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru geamul armat exportat pentru ca realizeaza o livrare de bunuri in sensul art. 128 alin. (2) din Codul fiscal in calitate de comisionar care actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului (societatii B).

Sunt considerate livrari de bunuri, in sensul art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, bunurile transportate din Romania in afara Comunitatii Europene, chiar si in lipsa unei tranzactii comerciale.

Scutirea de taxa pe valoarea adaugata prevazuta la  art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica conform art. 2 alin. (1) si (2) din instructiunile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2222/2006, cu modificarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de furnizor sau de alta persoana in contul sau. Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Comunitatii in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul. Scutirea se aplica numai in situatia in care, potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina furnizorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la un transportator ori la o casa de expeditie.

Scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:

a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
b) unul dintre urmatoarele documente:

1. declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala; sau

2. documentul de insotire la export (EAD), certificat de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala; sau

3. confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal;

c) documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de furnizor sau in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre  www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 10 septembrie 2009

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scutirea de taxa pentru livrarea de geam armat pentru export":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016