Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Produse achizitionate de la persoane fizice. Ce obligatii apar privind retinerile la sursa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: retineri la sursa, borderou achizitie, cod fiscal, impozit, agricultura, asociere, distribuire

In situatia in care se achizitioneaza de catre un SRL, neplatitor de TVA, produse in scopul revanzarii, de la persoane fizice, pe baza de borderou de achizitie, stabilim in ce masura societatea are obligatia de a vira prin stopaj la sursa impozit la bugetul statului avand in vedere faptul ca marfa revanduta se achizitioneaza cu borderou de achizitii de la persoane fizice.


Incepand cu 01 februarie 2013, potrivit art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica din cultivarea produselor agricole vegetale constituie venituri din activitati agricole si se impoziteaza conform art. 74 din Codul fiscal.
 
Conform art. 74 alin. (1) si (2) din Codul fiscal impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

Contribuabilul care desfasoara o activitate agricola prevazuta la art. 71 alin. (1) pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs.

In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent revine asociatului care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice in cadrul aceluiasi termen.

Anexa declaratiei depusa de asociatul desemnat va cuprinde si cota de distribuire ce revine fiecarui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.
 
Astfel, pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din activitati agricole impozitul si contributia de asigurari sociale de sanatate nu se retine de catre platitorul de venit ci se calculeaza de organul fiscal care stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere. Ca atare, societatea nu are obligatia de a retine impozit la sursa.
 


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Produse achizitionate de la persoane fizice. Ce obligatii apar privind retinerile la sursa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016