Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cumparare parti sociale la o persoana juridica romana. Ce obligatii de plata si declarative se impun?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: parti sociale, codul fiscal, certificat de rezidenta fiscala, actionari, declaratii

Analiza noastra are ca subiect o persoana juridica romana care cumpara partile sociale ale unei persoane juridice romane cu patru asociati. Trei dintre acestia sunt persoane fizice romane, iar al treilea este persoana juridica straina cu sediul in alt stat UE.


In momentul tranzactiei, firma care a cumparat partile sociale a retinut si virat pentru cele trei persoane fizice impozit pentru venitul obtinut din cedarea titlurilor. Pentru persoana juridica actionara nu s-a retinut si virat impozit deoarece nu a prezentat certificat de rezidenta fiscala.

Vom vedea ce obligatii declarative are cesionarul (firma care a achizitionat partile sociale de la cei patru actionari). Se mentioneaza ca pentru cei doi asociati persone fizice s-a depus declaratia 100 la data platii impozitului si trebuie depusa si declaratia 205 pana la data de 29 februarie 2016. Vom vedea astfel ce obligatii declarative exista pentru actionarul persoana juridica care a prezentat certificat de rezidenta fiscala.



Din cele prezentate reiese ca este vorba de o tranzactie realizata in anul 2015, pentru care art. 67 din vechiul Cod fiscal prevedea impozitarea la sursa a veniturilor obtinute din transferul partilor sociale intrucat noul Cod fiscal prevede impozitarea doar a castigului net anual impozabil determinat pe baza declaratiei depuse de persoana fizica interesata (art. 98 si cap. XI din Titlul IV din noul Cod fiscal).

De aceea, este corecta declararea impozitului retinut de la cele trei persoane fizice romane (nu doua, cum s-a strecurat in finalul intrebarii)  pe baza declaratiei 100 si a declaratiei informative 205.

In privinta asociatului persoana juridica nerezidenta din Italia, din cele prezentate reiese ca nu i-a fost retinut niciun impozit deoarece a prezentat certificatul de rezidenta fiscala.

Cum potrivit art. 1 alin. 4 coroborat cu art. 118 din Codul fiscal prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri se aplica cu prioritate, in cazul prezentat se vor aplica prevederile art. 14 "Castiguri din capital" - alin. 3 din conventia cu Italia, in temeiul carora castigurile obtinute din instrainarea partilor sociale sunt impozabile numai in statul contractant al carui rezident este cedentul (adica numai in statul strain).

 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016