Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare marfa in sistem buy-back. Care e legislatia si cum intocmim monografia contabila?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: vanzare buy-back, inregistrari contabile, omfp 1802/21014, achizitii, monografia

In ce priveste legislatia in domeniul vanzarilor buy-back si modul in care intocmim monografia contabila pentru vanzarea buy-back, trebuie sa precizam, inainte de toate, ca vanzarea buy back reprezinta o vanzare cu primirea, in schimbul unei contravalori, a unui bun ce are legatura cu operatiunea in sine.


Un  exemplu de vanzare buy back este gasit  in magazinele de electrocasnice in care se vand catre persoanele fizice aparate electrocasnice, existand posibilitatea ca acestea din urma sa predea in momentul livrarii un alt aparat electrocasnic folosit, contra unei sume de bani care se scade din valoarea bunului cumparat.

Operatiunea de vanzare bay back nu este reglementata prin norme speciale.

Operatiunea de vanzare buy back este reprezentata in fapt de o livrare efectuata de catre o firma concmitent cu achizitia pe care aceasta o realizeaza de la clientul sau, pesoana juridica sau pesoana fizica, in legatura cu un bun.

Nu exista legislatie specifica unei opeatiuni de vanzare bau-back, ea incadrandu-se in operatiunile pentru care se aplica normele de evidenta  financiar contabile, respectiv OMFP 1802/2014.

Spre exemplu, intr-un magazin de electrocasnice se vand masini de spalat la valoarea de 1.000 lei, cu un TVA de 240 lei.

Daca cumparatorul, persoana fizica, preda magazinului in momentul in care cumpara o alta masina de spalat veche, folosita, atunci din valoarea totala de 1.240 lei – pretul de vanzare, se scade 200 lei, contravaloarea masinii de spalat veche predata vanzatorului de catre cumparatorul, persoana fizica.

Magazinul de electrocasnice valorifica masina de spalat veche preluata de la cumparatorul, persoana fizica, livrand-o catre firmele ce ofera service la aparate electrocasnice.

Pe bonul fiscal emis de magazin se regaseste atat pretul de vanzare de 1.240 lei, cat si valoarea de 200 lei, inregistrata cu semnul (-), valoarea totala ramasa de achitat la cumpararea noii masini de spalat fiind de 1.040 lei, cu un TVA colectat inscris pe bon de 240 lei.

Monografie inregistrare in evidentele contabile ale magazinului :

  &      = 5311 = 1.240 lei
707.x              = 1.000 lei
4427               =    240 lei

5311  =  371.y =   200 lei


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare marfa in sistem buy-back. Care e legislatia si cum intocmim monografia contabila?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016