Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Activitate de cercetare directa. Inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Ian. 2018
Tags: tva, pro-rata, declaratie fiscala

In analiza de mai jos, un institut national cu domeniu de activitate de cercetare este finantat din planul national (rezultatul cercetarii ramane la institut - activitate scutita de TVA) si din prestari de servicii medicale (analize medicale scutite de TVA).

Institutul va avea in anul 2018 doua contracte de prestari servicii de cercetare, beneficiarii fiind doua firme private.

Rezultatul cercetarii apartine beneficiarului, iar valoarea celor doua contracte va depasi suma de 220.000 lei.

Vom vedea daca institutul trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA, cand se va face inregistrarea, ce declaratie trebuie sa depuna, daca calculeaza pro-rata sau daca trebuie sa tina evidenta TVA pe cele doua contracte si daca dupa terminarea celor doua contracte poate sa iasa din sfera platitorilor de TVA.

Iata raspunsul specialistului!

In situatia in care activitatea de cercetare este tratata drept o  actiune directa,  caz  in care rezultatele  sau  consecintele  activitatii de cercetare-dezvoltare apartin finantatorului, operatiunea este in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata deoarece are  loc un transfer, de la executant la  finantator,  al rezultatelor obtinute.  In acest caz, institutul de cercetare dobandeste calitatea de persoana impozabila din punct de vedere al TVA.
         
Astfel, valoarea serviciilor de cercetare efectuate sunt operatiuni taxabile, caz in care, valoarea facturilor emise incepand cu data de 1 ianuarie 2018  intra   in cifra de afaceri de 220.000 lei/an, la depasirea careia, in calitate de persoana impozabila,  institutul de cercetare este obligat sa depuna la organul fiscal competent, pana pe data de 10 a lunii urmatoare (10 mai 2018, inclusiv) celei in care cifra de afaceri a fost depasita (ipotetic 30 aprilie 2018), formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA in regim normal.  Inregistrarea se efectueaza conform prevederilor art. 316 alin. (1)  lit.   b)   "Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, ……. trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza: ..... b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;"
 
In plafonul  anual de scutire de 220.000 lei se ia in calcul  si valoarea avansurilor incasate sau neincasate pentru care trebuie  emise facturi, aspect  reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 310, la pct. 83 alin. (3) "La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal. "
 
Pana la realizarea plafonului de scutire de 220.000 lei/an, institutul aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" din Codul fiscal. Astfel, institutul  va dobandi calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal incepand cu data de 1  iunie 2018.  Inregistrarea se efectueaza prin completarea formularului:

- cod 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", cod 14.13.01.10.11/1 sau
- cod  040 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru institutii publice" cod 14.13.01.10.11/4 , daca institutul de cercetare este institutie publica.
 
Astfel, dupa inregistrarea in regim normal in scopuri de TVA, contractorul, respectiv institutul  care realizeaza activitatea de cercetare – dezvoltare, are drept de  deducere a taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de bunuri sau servicii, utilizate pentru  realizarea  proiectului  de cercetare – dezvoltare de natura unei actiuni directe. Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza  conform prevederilor art. 297  alin. (4) lit. a)  din Codul fiscal, deoarece realizeaza operatiuni de cercetare-dezvoltare, taxabile d.p.d.v. al TVA.  Valoarea facturilor emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 9 alocat pentru   “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu    cota 19%” , cat si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C, partener tip 1, daca beneficiarul este o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei, inregistrata in scopuri de TVA in regim normal.
 
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere ca detalii privind activitatea de cercetare se regasesc d.p.d.v. al TVA in "Circulara nr. 52658 din 13 septembrie 2007, cu privire la tratamentul aplicabil din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata unitatilor si institutiilor ce desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare. "
 
Referitor la retragerea optionala din categoria persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA va fi posibila de abia in anul 2020, dar numai daca, in anul 2019 si in anul 2020, pana la formularea optiunii,  nu va realiza o cifra de afaceri de 220.000 lei. Practic,  retragerea din evidenta platitorilor de TVA  nu poate fi solicitata in anul  imediat urmator inregistrarii, respectiv in anul 2019.

Persoana impozabila inregistrata in regim normal in scopuri de TVA poate formula optiunea de retragere din evidenta platitorilor de TVA in cursul anului, daca, la data depunerii cererii nu a depasit plafonul de scutire  de 220.000 lei pentru anul in curs.
Conform prevederilor art. 310 alin.   (7) din Codul fiscal,  retragerea din evidenta platitorilor de TVA  in vederea aplicarii regimului special de scutire este posibila daca persoana impozabila  respectiva  indeplineste, cumulativ, urmatoarele doua conditii:
1) in cursul anului calendaristic precedent nu a depasit   plafonul de scutire de 220.000 lei;
2) la data solicitarii retragerii din evidenta platitorilor de TVA  nu a depasit plafonul de scutire pentru anul in curs.
 
Solicitarea se depune la organul  fiscal competent intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila respectiva, iar  anularea este  valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
 
Organul  fiscal  competent al persoanei impozabile  are obligatia de a solutiona solicitarea de scoatere din evidenta platitor de TVA cel mai tarziu pana la sfarsitul  lunii in care solicitarea a fost depusa. Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316.
         
Referitor la cifra de afaceri de 220.000 lei, este posibil ca, in cursul anului 2018, plafonul de scutire sa fie majorat de la 220.000 lei  la 300.000 lei, deoarece,   in luna octombrie 2017, Romania a primit acordul Comisiei Europene pentru cresterea   plafonului actual. Pana in prezent, aceasta  modificare nu s-a  introdus  in Codul fiscal.  

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Activitate de cercetare directa. Inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016