Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA. Prestari de servicii intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Sep. 2010
Tags: tva, pfa, codul fiscal

Intrebare: O persoana fizica autorizata ( PFA ) din Romania , neinregistrata in scopuri TVA la data constituirii, presteaza servicii, mai exact este vorba de lucrari de constructii in Italia. ...

Intrebare:
O persoana fizica autorizata ( PFA ) din  Romania , neinregistrata in scopuri TVA la data constituirii, presteaza servicii, mai exact este vorba de lucrari de constructii in Italia. Lucrarile constau doar in manopera pe care reprezentantul acestei  PFA o realizeaza catre o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA in Italia. Locul prestarii serviciilor este in Italia.

Va rog sa-mi spuneti, din punct de vedere al TVA, ce obligatii are, daca este obligat sau nu sa se inregistreze in scopuri TVA aici in Romania, doar pentru partea de venituri realizate in Italia, inregistrare care se realizeaza in baza declaratiei 091, si daca trebuie obtinuta o dovada privind sediul fix sau sediul activitatii sale economice. De asemenea vreau sa va intreb din punct de vedere al intocmirii facturii daca se factureaza cu TVA (parearea mea este ca se face taxare inversa fara a se inscrie TVA pe factura) si daca trebuie sa depun 301.
 
Raspuns:
Ca urmare a modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr. 109/2009 cu incepere de la 1 ianuarie 2010 prestarile de servicii intracomunitare determina obligatia de inregistrare ca platitor de TVA. Obligatia este instituita in mod expres in cuprinsul art. 153 indice 1 din Codul fiscal. In acelasi timp anterior potrivit art. 153 alin. 1 lit. b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea „Normala” in scopuri de TVA daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon. Inregistrarea se realizeaza prin depunerea Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (PFA) cod 070 reglementata prin OMFP nr. 262/2007.

In cazul in care nu se depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal de 35.000 euro, in vederea prestarii de servicii intracomunitare, PFA trebuie sa parcurga procedura speciala prevazuta de art. 153 indice 1 din Codul fiscal inainte de operatiune. In acest sens PFA trebuie sa depuna Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA / Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare 091 prevazuta de Ordinul presedintelui ANAF nr. 7/2010.
 
Totodata PFA va declara prestarea serviciilor intracomunitare in Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 76/2010 – 390 in conformitate cu prevederile art. 156 indice 4 din Codul fiscal. De asemenea, PFA va avea obligatia de a intocmi si depune Decontul special de taxa cod 301 aprobat prin  Ordinul presedintelui ANAF nr. 75/2010, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor.
 
In ceea ce priveste modul de facturare pentru PFA, va fi determinat mai intai de optiunea de inregistrare ca platitor de TVA in conditiile art. 153 din Codul fiscal. Din perspectiva concreta a serviciilor mentionate in intrebarea dvs., intr-adevar potrivit art. 133 alin. (4) lit. a) pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile locul prestarii este considerat a fi locul unde sunt situate bunurile imobile. In aceste conditii, nu vor mai fi indeplinite conditiile cumulative prevazute de art. 126 (respectiv conditia prevazuta la art. 126 alin. (1) lit. b) potrivit careia locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133) pentru ca operatiunea sa fie impozabila in Romania.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA. Prestari de servicii intracomunitare":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016