Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea TVA deductibila perisabilitati. Depasire plafon protocol 2012 si 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, ajustare tva, cheltuieli de protocol, depasire plafon protocol

Vom stabili mai jos la ce rand trecem in decontul de TVA, ajustarea TVA deductibila aferenta depasire plafon perisabilitati (635=4426) si ajustarea TVA aferenta bauturi alcoolice (623=4426). De asemenea, vom stabili la ce rand trecem in decont TVA-ul din autofactura aferenta depasirii plafonului de TVA (pentru 2012). In acelasi timp, vom vedea daca in decont trecem TVA-ul din autofactura aferenta protocolului peste plafonul de 100 ron sau aferenta cheltuielilor de protocol la sediul firmei, stabilind si la ce rand se vor inscrie acestea.



Solutia consultantului:

1. Prin OG 15/2012 au fost abrogate prevederile de la art. 128 alin. (8) lit. a) - c) din Codul fiscal, astfel nu se mai considera livrare de bunuri pentru bunurile lipsa la inventar.

Cu toate acestea, a fost modificata procedura de la art. 148 si 149 din Codul fiscal, pentru bunurile lipsa la inventar, adica se ajusteaza TVA dedus la achizitia bunurilor lipsa, printr-una dintre procedurile posibile:

a) conform art. 149 din Codul fiscal, pentru bunurile lipsa in gestiune, ce sunt de natura bunurilor de capital;
b) conform art. 148 din Codul fiscal, pentru bunurile lipsa in gestiune, ce nu sunt bunuri de capital.

Asadar incepand cu anul 2013 ajustarea de TVA pentru perisabilitati si lipsurile din gestiune neimputabile se reflecta in Jurnalul de comparari (cu minus) iar formula contabila este:

635"Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate"    =  4426 "TVA deductibila"

Suma se va evidentia in decontul de TVA pe randul 30 "Regularizari taxa  dedusa" , cu semnul minus.

In conformitate cu prevederile art.  21 alin.  (4) lit.  c) din Codul fiscal, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si TVA aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme.

2. In cazul cheltuielilor de protocol, TVA aferenta achizitiilor care depasesc plafonul anual stabilit la titlul II din Codul fiscal, se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale (an 2012).

Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. TVA colectata se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care societatea va depune sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale.

Inregistrari contabile pentru o factura de protocol:

1) In cursul anului
% 401 "Furnizori"


4426 "TVA deductibil"

623" Cheluieli cu protocolul" -analitic distinct"
 
623 "Cheltuieli cu protocolul " = 4426 "TVA deductibila" - pentru TVA aferenta bauturilor alcoolice.

2) la sfarsitul anului, inregistrarile contabile pe baza autofacturii pentru depasire plafon protocol anual sunt:

 La 31.12.N : 623 " Cheltuieli cu protocolul…"= 4428 " TVA neexigibila"
 
3) In luna depunerii situatiilor financiare (anul N+1):

 4428 " TVA neexigibila" =  4427 " TVA colectata"

Astfel, suma TVA aferent protocol (integral daca societatea a inregistrat pierdere la sfarsitul exercitiului) in decontul de taxa intocmit pentru perioada fiscala in care se vor depune situatiile financiare anuale, la randul de 16 "Regularizari taxa colectata" din decontul de taxa.
 
3. Definitia cheltuielilor de protocol o regasim la pct. 39 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal. Potrivit acesteia, cheltuielile de protocol sunt cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii.

In ceea ce priveste acordarea cadourilor (bunuri) in cadrul actiunilor de protocol prin HG 84/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, s-au adus completarile necesare pentru stabilirea plafonului unui cadou individual. Acest plafon este de 100 lei, exclusiv TVA.

Acest aspect rezulta din modificarea pct. 6 alin. (10), litera a) din normele de aplicare ale art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal: "a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.......".

Asadar, pentru diferenta de 100 lei/ cadou acordat unei persoane, trebuie sa colectati TVA prin emiterea unei autofacturi numai in  scopuri  de TVA, in luna acordarii cadourilor respective, conform art. 155 alin. (7) Codul fiscal.

Exemplu:

Cadouri acordate partenerilor de afaceri:


Achizitie cadou  in suma de 250 lei cu TVA in suma de 60 lei, pentru un singur client.  

1)    Inregistrari contabile :

 % = 401   250 lei
3028        250  lei
4426          60 lei
623 = 3028

2)    La sfarsitul lunii se va stabili depasire  plafon:

- TVA deductibila pentru valoare cadou  100 lei= 24 lei
- TVA nedeductibila pentru valoare cadou  150 lei=36 lei
- TVA colectat                 = 36 lei

Inregistrarea TVA colectata pentru protocolul ce depaseste plafonul:

623 / analitic TVA protocol = 4427 lei

De asemenea, pentru suma de 36  lei se va intocmi autofactura si se raporteaza la rd. 16 din decontul de TVA " Regularizari Taxa colectata".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea TVA deductibila perisabilitati. Depasire plafon protocol 2012 si 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016