Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatiile unei societati neplatitoare de TVA la achizitia intracomunitara. Conditii 2017 care va ajuta sa respectati legea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, societate neplatitoare, tva, curs bnr

In 2017 trebuie sa avem grija inclusiv la reglementarile internationale aferente obligatiilor de plata aferente TVA. Multe dintre piedicile intalnite in practica de firme au la baza neintelegerea legislatiei din statul respectiv, iar de aici decurg situatii in care fie se fac plati care nu trebuiau facute, fie se omite achitarea unor obligatii de plata, sanctionate ulterior la primul control fiscal.


In contextul de mai sus, in analiza de azi, avem urmatoarea situatie: "O societate neplatitoare de TVA achizitioneaza din Spania de la o societate cu cod valid de TVA implanturi dentare. Ce obligatii declarative are societatea din Romania si cine datoreaza TVA? In acest sens societatea din Romania trebuie sa solicite cod de TVA conform art. 317 pentru achizitii intracomunitare si sa achite TVA in Romania sau furnizorul din Spania ii va factura cu TVA? Achizitia are o valoare de pana in 10.000 euro."


Conform art.268 alin.(4) lit.a) si b) Cod fiscal, achizitiile intracomunitare de bunuri efectuate de o persoana juridica neimpozabila a caror valoare totala nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, respectiv 34.000 lei (curs BNR la data aderarii) nu reprezinta operatiuni impozabile din punct de vedere al TVA.
 
Astfel, societatea romaneasca, neinregistrata ca si platitor TVA, care achizitioneaza de la o societate spaniola implanturi dentare in limita a 34.000 lei, echivalentul a 10.000 euro, nu are obligatia sa obtina cod valid TVA in scopul desfasurarii de operatiunii intracomunitare.

Societatea spaniola va emite factura cu TVA mentionata, iar societatea romaneasca va inregistra costul de achizitie a implanturilor dentare cu valoarea totala a facturii, inclusiv taxa pe valoarea adaugata inscrisa in factura (cota alicabila in Spania).

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatiile unei societati neplatitoare de TVA la achizitia intracomunitara. Conditii 2017 care va ajuta sa respectati legea":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016