Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce isi propune MFP pentru 2014. Cum arata bugetul bazat pe investitii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, bugetul mfp 2014, bugetul de stat, consolidare fiscala, investitii

Bugetul anului 2014 este un buget orientat catre investitii. Obiectivul general al politicii bugetare in 2014 este continuarea reducerii deficitului bugetar, in paralel cu stimularea cresterii economice prin cresterea investitiilor publice.



Pentru anul 2014, principalele obiective specifice ale politicii bugetare sunt:

1.    Continuarea consolidarii fiscale prin reducerea deficitului ESA de la 2,6% din PIB in 2013 la 2,2% din PIB in 2014, respectiv a deficitului cash de la 2,5% din PIB in 2013 la 2,2% din PIB in 2014. Aceste tinte includ o ajustare pentru investitii de 0,2% din PIB fata de Strategia Fiscal-Bugetara 2013-2015, in scopul crearii unui spatiu fiscal pentru stimularea investitiilor.

2.    Stimularea cresterii economice prin:
-    Cresterea investitiilor publice, in special cresterea cofinantarii pentru absorbtia fondurilor europene cu 0,5 puncte procentuale.
-    Cresterea finantarii programelor de investitii la nivelul autoritatilor locale, de la 14,6 miliarde lei  in anul 2013 la 18,4 miliarde lei in anul 2014, respectiv o crestere de 26%. Potrivit Tratatului de aderare la Uniunea Europeana Romania s-a angajat ca pana in anul 2015 pentru sistemele de alimentare cu apa si pana in anul 2018 pentru sisteme de canalizare si statii de epurare sa asigure localitatilor din Romania conformarea la legislatia din domeniul mediului prin dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata, in caz contrar putand fi declansata procedura de infringement.
-    Directionarea cresterilor salariale in sectorul bugetar catre tinerii absolventi din sanatate si educatie care raman in sistem (medici rezidenti; profesori debutanti in invatamantul preuniversitar; preparatori si lectori in invatamantul universitar), pentru a facilita investitia in sanatate si educatie;
-    Stimularea mediului de afaceri prin schemele de garantii de stat si ajutoare de stat, in special prin noua schema de garantii pentru IMM-uri in cuantum de 2 miliarde lei;
-    Sprijinirea producatorilor agricoli prin alocarea de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii  si  Dezvoltarii Rurale  a sumei de  2,1 miliarde lei, respectiv 1,5 miliarde lei  subventii pentru sprijinirea producatorilor agricoli si 0,6 miliarde lei, reprezentand plati nationale directe complementare in sectorul vegetal.

3.    Prioritizarea investitiilor publice, prin:
-    Aprobarea si publicarea listei investitiilor publice prioritare (din randul investitiilor semnificative, peste 100 milioane lei). Aceasta lista faciliteaza atat finalizarea investitiilor respective, prin concentrarea finantarilor catre investitiile selectate, cat si cresterea transparentei in decizia de alocare a cheltuielilor de investitii, precum si in monitorizarea implementarii acestora;
-    Introducerea obligativitatii raportarii lunare a stadiului fizic de executie, in unitati de masura, pentru cresterea calitatii analizei executiei bugetare;

4.    Asigurarea protectiei sociale pentru categoriile de populatie cu venituri reduse prin:
-    indexarea pensiilor cu 3,75%;
-    cresterea salariului minim cu 12,5%;
-    cresterea venitului minim garantat cu 4,5%.
    
5.    Dezvoltarea si diversificarea instrumentelor de management al datoriei publice



Sursa: MFP


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce isi propune MFP pentru 2014. Cum arata bugetul bazat pe investitii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016