Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce va insemna un TVA de 19% pentru Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: tva, cota de tva, deficit bugetar, reducerea cotei de tva, fmi

Printre tarile cu o cota standard de TVA redusa se numara multe state cu o economie stabila si in continua dezvoltare. Evident, nu este si cazul tarii noastre care isi propune totusi un TVA mai mic mai devreme chiar de 2016. Ce va insemna insa aceasta reducere a TVA-ului pentru tara noastra si cum vor fi afectati cetatenii si firmele?


Argumentele care se invart in jurul acestei masuri sunt cat se poate de contradictorii. FMI-ul si Comisia Europeana se opun acestei masuri si atrag atentia asupra cresterii semnificative a deficitului si neincadrarea in tinta propusa.

La polul opus, consultanti citati de HotNews.ro considera ca "scaderea TVA poate avea un impact de antrenare in economie, iar scaderea incasarilor din TVA poate fi contrabalansata de incasari mai mari din impozit pe profit, dar si din cresterea volumelor de vanzari".

Daniel Daianu, membru in boardul Bancii Nationale, citat de sursa amintita, considera ca "ar fi rau sa nu folosim aceasta crestere mai rapida a PIB-ului si posibile venituri  fiscale superioare pentru a face rezerve pentru vremuri mai putin bune", atragand insa atentia, pe de alta parte, asupra nesustenabilitatii pe termen lung intr-un context al investititiilor publice si private diminuate.

Florian Libocor, economist sef BRD, considera ca o astfel de modificare necesita studii de impact si argumente valide:

"In ceea ce priveste caracteristicile de optim si oportun, necesar a fi intrunite in mod concomitent, acestea trebuie sa indice ca modificarea este ”cea mai buna” masura, adoptata in ”cel mai bun” moment.
 
Astfel, pot sa fiu de acord cu faptul ca masura (de reducere a TVA) ar putea fi buna, insa caracteristica de optim al acesteia este discutabila in contextul unei politici monetare permisive (relaxare monetara). Pe de alta parte, reducerea TVA poate veni intr-un moment necesar, insa caracteristica de oportun este greu de argumentat cata vreme avem un grad redus si relativ constant de colectare a veniturilor bugetare, o tinta mai exigenta de deficit bugetar in 2016 (1% din PIB) si nu sunt identificate surse alternative de venituri pentru a acoperi, cel putin in prima faza, deficitul de venituri creat de reducerea cotei TVA", a mai declarat acesta pentru HotNews.ro.

Parerile continua sa fie impartite, unii specialisti considerand ca un fapt pozitiv reducerea poverii fiscale, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru firme, in vreme ce alte ingrijorari au la baza nesustenabilitatea masurii pe termen lung.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce va insemna un TVA de 19% pentru Romania?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016