Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Problema Intre doua persoane juridice intervine un contract de inchirire spatiu imobil. Ambele societati sunt romane si platitoare de TVA. Factura de chirie evidentiaza TVA sau se aplica taxarea ...
Problema
Intre doua persoane juridice intervine un contract de inchirire spatiu imobil. Ambele societati sunt romane si platitoare de TVA. Factura de chirie evidentiaza TVA sau se aplica taxarea inversa?
Solutie
Pentru serviciile de inchiriere bunuri imobile nu se aplica regimul de taxare inversa. Regimul de taxare inversa, denumit „masuri de simplificare“, a fost aplicabil intre persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA pana la 1 ianuarie 2008, doar pentru operatiunile de vanzare sau construire a bunurilor imobile.
Inchirierea bunurilor imobile este operatiune scutita, fara drept de deducere a TVA aferente achizitiilor de bunuri si prestarilor de servicii necesare realizarii operatiunii de inchiriere.
Acest regim este reglementat prin art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, din care rezulta ca nu este obligatorie aplicarea regimului de scutire.
Scutirea este optionala, in sensul ca proprietarul bunului imobil poate opta pentru aplicarea regimului de taxare asupra sumelor obtinute din inchiriere. Optiunea de taxare se exprima pe baza unei notificari care se depune la organul fiscal teritorial al firmei care are bunul imobil in patrimoniu.
Modelul de notificare se regaseste in normele de aplicare a Codului fiscal. Renuntarea aplicarii regimului de taxare se poate efectua tot in baza unei notificari care se depune la organul fiscal teritorial in baza modelului care se regaseste de asemenea in normele Codului fiscal.
Aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere este recomandabil numai in situatia in care acel bun imobil este vechi si nu a mai suferit lucrari de modernizare si transformare pentru care firma sa fi exercitat dreptul de deducere TVA. In situatia in care bunul imobil este relativ nou, iar firma nu opteaza pentru taxarea operatiunii de inchiriere cu cota standard TVA de 19%, va avea obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat anterior pentru suma TVA inscrisa in facturile furnizorilor si prestatorilor legate de acel bun imobil.
Ajustarea pentru o cladire noua efectuata in cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani pentru o douazecime din taxa dedusa initial, calculata pentru fiecare an in bunul respectiv, nu mai este utilizata pentru realizarea de operatiuni taxabile, conform art. 149 alin. (5) lit. b).
Ajustarea se efectueaza o singura data pentru intreaga perioada de calcul, in intervalul celor 20 de ani. Deci suma ajustata in negru se inregistreaza in evidenta contabila a lunii in care firma incepe sa realizeze operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA.
Daca se revine prin renuntarea la aplicarea regimului de taxare, ajustarea se efectueaza din nou, dar in rosu.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Ajustarea se inregistreaza in contabilitate si se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari intocmit lunar sau trimestrial, in functie de perioada fiscala in care va incadrati. Ajustarea se opereaza si in registrul bunurilor primite.
Exemple privind ajustarea taxei pentru bunurile de capital aflate in diverse situatii ipotetice regasiti in normele de aplicare a Codului fiscal reglementate prin H.G. nr. 44/2004, la art. 149 punctul 54.
Articol preluat din Newsletterul Contabilului 2010 nr. 2/ decembrie 2009.
Articol adaugat la 29 decembrie 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Solicitarile de rambursare TVA pentru importuri si achizii intracomunitare se depun pana la 30 septembrieNoul Cod al Insolventei a fost in vigoare doar 7 zile!Legea nr. 258/2015 pentru modificarea OG 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publiceServicii pentru care se aplica taxare inversa | TVA nedeductibilaIn decembrie, Fiscul ramburseaza TVA de peste 1,565 miliarde de leiUltimele articole
E-TVA in 2025. 3 lucruri pe care trebuie sa le faceti daca primiti Notificarea de ConformareD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!Articole similare
Ce regim TVA se aplica pentru consultanta brevete si marci de fabrica?Articole similare
Microintreprindere. Trecerea la impozit pe profit din 2023 si recuperarea cheltuielilor din perioadele anterioareStudiu de caz: Regimul TVA in cazul colectarii si valorificarii deseurilorEfecte fiscale privind scoaterea din evidenta a imobilizarilor corporale in curs de executieSeminarul de Fiscalitate si Contabilitate: Noul cod Fiscal 2016. Doi lectori exceptionali!Import China prin casa expeditii GermaniaUltimele articole
Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVATVA imobiliare. Care este regimul TVA in cazul livrarii de constructii mai vechi de 2025Facturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileArticole similare
TVA - Emiterea facturilor pentru bunurile livrate prin organele de executare silitaFalimentul si protectia socialaControl FISC 2018 – Tot ce trebuie sa stii despre problemele privind TVALivrare pe teritoriul national, client din Germania. Regim TVAIntocmire facturi in cazul intrarii in insolventaUltimele articole
CCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareVanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utileContribuabililor NU li se va mai cere dosarul cu sina. Autoritatile vor pune la dispozitia cetatenilor modelele formularelor de care au nevoieDeclarare TVA in facturile intracomunitare. MONOGRAFIE contabilaMinisterul Economiei propune 27 de masuri noi pentru debirocratizarea firmelor. Vor fi eliminate mai multe obligatii
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"