keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Depasire plafon pentru inregistrarea ca platitor de TVA in cazul profesiilor liberale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: depasire plafon, inregistrare in scopuri de tva, profesii liberale

Un asistent medical cu specializarea radiologie este inregistrat la ANAF ca profesie liberala si are incheiate doua contracte, un contract cu un centru medical din Romania pentru care efectueaza investigatii medicale si obtine venituri in suma de 50.000 lei si un al doilea contract cu o societate din UK pentru care presteaza servicii de instruire si altor asistenti medicali (ii invata cum sa opereze echipamente medicale pe teritoriul Romaniei).

Pentru acestia din urma emite facturi atat pentru serviciul prestat in sine cat si recuperarea cheltuielilor legate de aceasta prestare (refactureaza cazare, combustibil si mese), care sunt in suma de 260.000 lei. Intrebarea este daca are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA, cele doua servicii depasind suma de 300.000 lei.
 
Raspunsul oferit de specialistii Portal Codul Fiscal:
Din punct de vedere fiscal, Titlul VII al Codului fiscal prevede urmatoarele:
 
- art. 266 pct. 21 defineste persoana impozabila ca fiind: „persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica”;
 
- la art. 268 alin.(1) literele a)-d) sunt detaliate cele 4 conditii ce trebuie indeplinite cumulativ pentru ca, din punctul de vedere al taxei, operatiunea sa fie impozabila in Romania, astfel:
- „operatiunile care, ... , constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
- locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, .... ;
- livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, ...., actionand ca atare;
- livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2)”;
 
- art. 269 alin.(2) stabileste ca: „activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora”;
 
- la art. 268 alin. (9) literele a) si c) se mentioneaza ca: „Operatiunile impozabile pot fi: operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 291;……. operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. in prezentul titlu aceste operatiuni sunt prevazute la art. 292“;
 
Conform prevederilor de la art. 292 alin. (1) lit.a) din Codul fiscal, urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa:
a) spitalizarea, ingrijirile medicale si operatiunile strans legate de acestea, desfasurate de unitati autorizate pentru astfel de activitati, indiferent de forma de organizare, precum: spitale, sanatorii, centre de sanatate rurale sau urbane, dispensare, cabinete si laboratoare medicale, centre de ingrijire medicala si de diagnostic, baze de tratament si recuperare, statii de salvare si alte unitati autorizate sa desfasoare astfel de activitati.
In Normele metodologice, la pct. 40 alin. (1) si alin. (2) lit. a) si b) se fac urmatorele precizari:
“40. (1) Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica pentru:
a) serviciile de spitalizare si alte servicii al caror scop principal il constituie ingrijirea medicala, respectiv protejarea, inclusiv mentinerea sau refacerea sanatatii, desfasurate de unitatile autorizate prevazute la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Se cuprind in sfera de aplicare a acestei scutiri inclusiv servicii precum: efectuarea examinarilor medicale ale persoanelor fizice pentru angajatori sau companiile de asigurare, prelevarea de sange ori alte probe in vederea testarii prezentei unor virusi, infectii sau alte boli, in numele angajatorilor ori al asiguratorilor, certificarea starii de sanatate, de exemplu cu privire la posibilitatea de a calatori;
b) operatiunile care sunt strans legate de spitalizare, ingrijirile medicale, incluzand livrarea de medicamente, bandaje, proteze si accesorii ale acestora, produse ortopedice si alte bunuri similare catre pacienti in perioada tratamentului, precum si furnizarea de hrana si cazare pacientilor in timpul spitalizarii si ingrijirii medicale, desfasurate de unitatile autorizate prevazute la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
 
Potrivit art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru determinarea plafonului de 300.000 lei este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). 
 
In concluzie,
 
Daca prestarile de servicii efectuate in cadrul profesiunii sale de catre asistentul medical radiolog sunt desfasurate intr-o unitate autorizata de ingrijiri medicale, serviciile respective sunt scutite de TVA fara drept de deducere, conform art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, deoarece aceste investigatii au ca scop principal ingrijirea medicala, respectiv protejarea, mentinerea sau refacerea sanatatii.
 
Referitor la obligatia inregistrarii in scopuri de TVA a Cabinetului, persoana impozabila care realizeaza in cursul unui an calendaristic exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere conform art. 292 nu se considera ca depaseste plafonul de 300.000 lei privind regimul special de scutire pentru intreprinderile mici. Daca realizeaza si alte activitati pe langa cele scutite conform art.292, la depasirea plafonului de 300.000 lei exista obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care s-a depasit plafonul. 
Serviciile de instruire efectuate de catre asistentul medical pentru utilizarea echipamentelor medicale pentru un client UK nu sunt operatiuni scutite din punct de vedere a TVA. Acestea sunt incadrate drept servicii intracomunitare si pentru ele se aplica prevederile art.278 din Codul fiscal. 
 
Dupa obtinerea inregistrarii in scopuri de TVA, veti colecta TVA la sumele facturate pentru serviciile de instruire UK, prin taxare inversa la beneficiar(cand beneficiarul din UK este platitor de TVA si are un cod valid de TVA) sau cu o cota de 19 %(cand beneficiarul nu este platitor de TVA) iar pentru serviciile medicale emiteti facturi fara TVA, cu mentiunea “operatiune scutita cf.art.292 alin. (1) lit. a) al Codului fiscal”.
Veti avea drept de deducere pentru achizitiile de bunuri si servicii efectuate in scopul desfasurarii de activitati economice, in totalitate pentru serviciile intracomunitare si zero pentru serviciile medicale.
 
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016