Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA inscrisa in facturile prestatorilor care executa lucrari de reparatii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Aug. 2010
Tags: tva, prestari servicii, colectare tva, factura

IntrebareCe se intmpla cu facturile de intretinere si reparatii, consumabile pe care noi le primim de la furnizori pentru spatiile unde avem scutire si care nu se refactureaza catre chiriasi? Ce se ...


Intrebare 
Ce se intâmpla cu facturile de intretinere si reparatii, consumabile pe care noi le primim de la furnizori pentru spatiile unde avem scutire si care nu se refactureaza catre chiriasi? Ce se intâmpla cu TVA de dedus: se mai deduce sau nu? Trebuie tinut cont ca aceste cheltuieli nu se mai refactureaza, deci nu mai colectez TVA.

Raspuns

Pentru suma TVA inscrisa in facturile prestatorilor care executa lucrari de reparatii, modernizare sau transformare a bunurilor imobile care sunt destinate inchirierii prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA, firma dvs. poate sa aleaga una din urmatoarele doua alternative:

• sa nu exercite dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile furnizorilor in masura in care aceste cladiri sunt destinate integral operatiunilor de inchiriere in regim de scutire.

Documentele aferente acestor achizitii si investitii se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari cu denumirea “Operatiuni regim mixt”.

• sa exercite integral dreptul de deducere a TVA pe parcursul primului an in care bunurile sunt inchiriate in regim de scutire fara drept de deducere, dar, in ultima luna din an, sa efectueze regularizarea TVA dedusa pe anul in curs.

Regularizarea se efectueaza prin aplicarea pro-rata doar in situatia in care achizitiile de bunuri si servicii cu TVA nu pot fi alocate corect asupra operatiunilor taxabile cu drept de deducere a TVA si asupra celor scutite fara drept de deducere.

Formula de calcul a pro-ratei este urmatoarea:

 la numarator: suma totala, exclusiv TVA, reprezentând livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care se exercita dreptul de deducere a TVA.


Nota: aici se includ si subventiile legate direct de pret, daca este cazul.

 la numitor: suma totala, exclusiv TVA, rezultata din:

 livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care se exercita dreptul de deducere a TVA;

 livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care nu se exercita dreptul de deducere a TVA.

Din calculul pro-rata se exclud urmatoare sume:

 valoarea livrarilor de bunuri de capital utilizate anterior pentru desfasurarea activitatii economice;

 valoarea livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii catre sine (operatiuni asimilate livrarilor de bunuri, inclusiv depasirea cheltuielilor de protocol autofacturate sau a sponsorizarilor acordate in natura).

 valoarea transferurilor de bunuri;

 valoarea serviciilor financiar bancare;

Matematic, formula pro-rata poate fi astfel prezentata:

               V dd + S
Pr = ----------------------------------
          V dd + V ndd + A + S

in care:

V dd = veniturile obtinute din operatiuni care dau drept de deducere;
S = subventiile legate direct de pret;
V ndd = veniturile obtinute din operatiuni care nu dau drept de deducere;
A sau S = alocatiile, subventiile sau alte sume primite de la bugetul de stat sau bugetele locale;

Pro-rata este reglementata prin Codul fiscal aprobat prin Legea nr. 57 1/2003 la articolul 147 denumit “Deducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila” si punctul 47 din normele de aplicare ale Codului fiscal.

Pro-rata definitiva se determina anual, procentual, prin rotunjirea la unitati, fara zecimale. Pentru justificarea modului de calcul a pro-ratei definitive, la decontul de TVA completat si depus la organul fiscal teritorial pentru luna decembrie se anexeaza un document prin care sunt prezentate elementele care au stat la baza determinarii pro-ratei definitive aferente intregului an fiscal expirat.

D.p.d.v. contabil, taxa nedeductibila din aplicarea pro-ratei, se inregistreaza prin formula 635 sau 658 (analitic distinct) = 4426.

D.p.d.v. fiscal, taxa nedeductibila din contul 635 sau 658, este considerata cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil calculat cumulat, in trimestrul IV al anului fiscal in care deducerea s-a efectuat pe baza de pro-rata.

Cheltuielile respective sunt deductibile deoarece sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si sunt reglementate in mod expres prin normele de aplicare ale Codului fiscal la punctul 23, lit. b “cheltuielile generate de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a aplicarii proratei, in conformitate cu prevederile titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, precum si in alte situatii când taxa pe valoarea adaugata este inregistrata pe cheltuieli, in situatia in care taxa pe valoarea adaugata este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile”.

Pro-rata definitiva determinata pentru anul 2010 urmeaza a fi pro-rata provizorie pentru anul 2011.

De aceea, la inceputul anului fiscal 2011, dar nu mai târziu de data de 25 ianuarie inclusiv, aveti obligatia sa comunicati organului fiscal competent, pro-rata provizorie care urmeaza a fi aplicata in anul 2011.

Comunicarea se face in baza unei adrese personalizate, redactata de dvs. deoarece nu este un formular tipizat. Prin aceasta adresa, odata cu notificarea pro-ratei aplicabile, trebuie prezentat si modul de calcul a acesteia.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA inscrisa in facturile prestatorilor care executa lucrari de reparatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016