Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se reduce plafonul maxim al despagubirilor pentru vatamari corporale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: despagubire, vatamare corporala, daune, asf, reducerea plafonului, asigurarea de raspundere civila

Potrivit unor noi propuneri, Autoritatea de Supraveghere Financiara are in vedere o reducere pentru plafonul maxim al despagubirilor pentru vatamari corporale in baza politelor RCA, situat in prezent la 5 milioane de euro.


Aceasta decizie, anunta Mediafax, e luata pentru a reduce presiunea asupra cheltuielilor asiguratorilor, in crestere din cauza sentintelor instantelor.

"Avem o discutie cu jucatorii din piata in privinta plafonului maxim al despagubirilor pentru vatamari corporale in baza politelor RCA, care este un plafon european, dar unul nerealist, nefezabil si contraporductiv pentru piata din Romania. Nu am stabilit un alt plafon, am avut consultari pe acest subiect. Vom avea o initiativa de modificare a acestui plafon. Trebuie sa luam in calcul istoricul daunelor de acest fel. Initiativa legislativa nu incalca prevederile UE, care cred ca sunt indicative si nu obligatorii. De asemenea, statele membre UE au dreptul sa-si adapteze normele la specificul national", a declarat marti presedintele ASF, Misu Negritoiu, citat de sursa amintita.

Se mentioneaza, totodata, ca asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate in urma unui accident auto produs din vina conducatorului auto asigurat primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.

Polita are ca obiectiv posibilitatea ca persoanele pagubite sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba.

Actualmente, aminteste aceeasi sursa, legislatia in vigoare stabileste un plafon maxim al despagubirilor de 5 milioane de euro pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial, produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.

Potrivit datelor ASF, volumul despagubirilor pentru vatamari corporale si daune morale a crescut puternic in ultimii sase ani, urcand de la 3% in 2008 la circa 25% din totalul platilor la sfarsitul lunii martie a acestui an.

Daunele materiale provocate de accidente pot fi despagubite pana la 1 milion de euro, iar cele pentru vatamari corporale si decese (despagubiri morale) se pot ridica si la 5 milioane de euro, cu mult peste pragurile anterioare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Se reduce plafonul maxim al despagubirilor pentru vatamari corporale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016