Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustare TVA. Schimbare regim de utilizare autoturisme. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: ajustare tva, foaie de parcurs, deduceri, schimb regim de utilizare

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o societate care detine in patrimoniu doua autoturisme pentru care intocmeste foi de parcurs. Firma doreste sa le treaca la regim mixt pentru a nu mai intocmi foi de parcurs.

1. Masina achizitionata in iulie 2012 din UE in valoare de 70000 lei la care s-a aplicat mecanismul taxarii inverse. Durata amortizare 6 ani. Amortizare lunara este mai mica de 1500 lei.
2. Masina achizitionata din tara in martie 2015 in valaore de 150000 lei + TVA. Durata amortizare 6 ani. Amortizare lunara mai mare de 1500 lei.


Vom vedea care sunt valorile de ajustat in ambele cazuri.


Potrivit prevederilor art. 305 alin  (4) lit. a) pct. 1 din   Codul fiscal, ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila integral sau partial, pentru alte scopuri decat activitatile economice, cu exceptia bunurilor a caror achizitie face obiectul limitarii la 50% a dreptului de deducere potrivit prevederilor art. 298;

Potrivit normelor metodologice de aplicare, ajustarea taxei deductibile in situatiile prevazute la art. 305 alin. (4) lit. a), c) si d) din Codul fiscal se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare evenimentul care genereaza ajustarea si proportional cu partea din bunul de capital utilizata in aceste scopuri, fiind de pana la o cincime ori, dupa caz, o douazecime pe an, fiind operata in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care apare evenimentul care genereaza ajustarea.

Incepand cu 01 ianuarie 2017, in aceste cazuri ajustarea se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare, pentru o cincime sau, dupa caz, o douazecime din taxa dedusa initial, pentru fiecare an in care apare o modificare a destinatiei de utilizare. Ajustarea se efectueaza in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza obligatia de ajustare sau, dupa caz, in ultima perioada fiscala a fiecarui an.

Ajustarea taxei deductibile se efectueaza si in cazul in care apar modificari ale elementelor folosite la calculul taxei deduse, potrivit prevederilor lit. b) de la acelasi alineat.
 
Astfel, avand in vedere ca aceste bunuri vor avea o utilizare mixta, atunci apreciez ca dreptul de  deducere  se va limita la 50%, conform prevederilor de la art.298,  pentru perioada ramasa din perioada de ajustare de 5 ani.

Avand in vedere ca ajustarea se efectueaza pe o perioada de 5 ani pentru bunurile de capital, pentru autoturismul achizitionat in 2012 , nu mai exista perioada de ajustare si nu se mai ajusteaza taxa dedusa initial.Termenul de 5 ani incepe sa curga din anul punerii in functiune a activului corporal.
 
Pentru autoturismul achizitionat in anul 2015 , perioada ramasa de ajustare este de 3 ani.
Astfel , se imparte valoarea  TVA dedusa initial la 5 ani (36.000:5 ani)=7200 lei / an.
Perioada de ajustare fiind de 3 ani, veti efectua ajustarea pentru suma de 10.800 lei.
Incepand cu anul 2017 se pooate face ajustarea pentru fiecare an in care apare modificarea destinatiei de utilizare. Cu alte cuvinte se poate efectua doar ajustarea pentru anul 2017 . In conditiile in care si in anul 2018  regimul de utilizare va fi mixt  se va ajusta din nou pentru anulul respectiv s.s.m.d.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustare TVA. Schimbare regim de utilizare autoturisme. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016