Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturare taxa pentru marca comunitara. Completam D 390 VIES? Cum inregistram?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: marca comunitara, codul fiscal, tva, facturare taxa, declaratia 390 vies

Am ales pentru analiza urmatoare situatia in care catre o firma X din UE se achita o suma reprezentand taxa pentru marca comunitara. Firma X nu emite factura pentru suma platita, ci doar "Confirmation of receipt of fee payment". Vom vedea astfel daca suma se trece in Declaratia 390 si daca se mai face inregistrarea 4426 = 4427.


Asadar, o societate este beneficiara unui serviciu ce consta in transferul/cesiunea dreptului de folosire a unei marci comerciale de la o societate dintr-un stat intracomunitar, fara sa se cunoasca daca este inregistrata cu cod valid VAT.

Conform art.278 alin.(2), locul prestarii acestui serviciu este Romania, respectiv locul unde isi are stabilit societatea sediul activitatii sale.

Astfel, societatea romaneasca, persoana impozabila,  achizitioneaza servicii de la o societate intracomunitara. Beneficiarul, firma romaneasca, este persoana obligata la plata TVA, prin taxare inversa (articol contabil 4426=4427) si prin evidentierea TVA-ului in Decont-Declaratia 300 atat ca taxa deductibila, cat si ca taxa colectata.

Avand in vedere ca furnizorul intracomunitar nu a emis factura aferenta prestarii de servicii, societatea beneficiara are obligatia sa emita autofactura pana cel mai taziu a 15 zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator (data la care a  achizitionat marca), conform art.319 alin.(9) si (15).

Exigibilitatea TVA intervine la data emiterii autofacturii, conform art.284 alin.(2) Cod fiscal. Achizitia marcii va fi declarata de catre societatea romaneasca in Declaratia VIES 390 ca si o achizitie de prestari servicii, chiar daca nu are codul VAT al furnizorului intracomunitar.

In concluzie, societatea va inregistra si va declara achizitia marcii ca si o prestare de servicii, in baza autofacturii. Societatea este obligata la plata taxei prin taxare inversa.

Furnizorul intracomunitar are obligatia sa se inregistreze  in scopuri de TVA pentru o prestare de servicii efectuata intr-un alt stat intracomunitar, ca si oricare alta societate romaneasca care ar dori sa faca acest lucru pentru un beneficiar intracomunitar.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturare taxa pentru marca comunitara. Completam D 390 VIES? Cum inregistram?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016