Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Declaratia informativa nerezidenti. Sume facturate in 2015 si platite in 2016. Cum completam?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 10 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia informativa, nerezidenti, impozit pe dividende, declaratii, codul fiscal

In ce priveste declaratia informativa privind veniturile scutite pe beneficiari de venit nerezidenti, vom vedea cum se completeaza corect venitul in suma bruta care se mentioneaza in aceasta (veniturile obtinute in baza facturilor emise si inregistrate pe parcursul unui an calendaristic sau platile efectuate catre beneficiarul de venit nerezident in cursul aceluiasi an calendaristic).


De asemenea, se mentioneaza ca s-au emis doua facturi, una in luna decembrie 2015 (31.12.2015) in valoare de 1.000 euro care s-a achitat in 15.01.2016 si una in luna ianuarie 2016 (31.01.2016) in valoare de 1.000 euro, plata efectuandu-se in data de 15.02.2016. Vom stabili ce valoare trebuie inscrisa la venitul in suma bruta.


Conform art. 119 alin. (1) din Codul fiscal in vigoare in anul 2015 platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, conform prezentului titlu, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Conform art. 116 alin. (4) impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
 
Astfel, in formularul "Declaratie informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim  de retinere la sursa / venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti” se inscriu informatii cu privire la impozitul retinut/venituri scutite. Avand in vedere ca impozitul se retine la data platii venitului, declaratia se completeaza cu sumele platite, nu cu sumele pentru care s-au primit facturi. In cazul facturii emise in anul 2015 dar achitata in luna ianuarie 2016 impozitul se retine in anul 2016 si se raporteaza in declaratia informativa pentru anul 2016.

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist

 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Declaratia informativa nerezidenti. Sume facturate in 2015 si platite in 2016. Cum completam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016