Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul TVA al inchirierii imobilelor probleme noi si vechi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Aug. 2008
Tags: tva, vanzare imobil, deducere tva, rambursare tva

Nu rare sunt in practica situatiile in care o societate a receptionat (construit, cumparat) in perioada anterioara aderarii imobile pentru care a dedus TVA si pe care le-a inchiriat ulterior ...

Nu rare sunt in practica situatiile in care o societate a receptionat (construit, cumparat) in perioada anterioara aderarii imobile pentru care a dedus TVA si pe care le-a inchiriat ulterior deducerii sau, uneori, rambursarii in regim de scutire.

Astfel, pentru analiza situatie reale, presupunem ca in luna martie a anului 2005 o societate comerciala, inregistrata in mod evident in scopuri de TVA, a receptionat un imobil pentru care la acea data a dedus integral TVA achitata si a solicitat rambursarea acesteia, rambursare care s-a realizat in luna aprilie a aceluiasi an.

In continuare, societatea a inchiriat acest imobil unei alte societati in regim de scutire a TVA, pana la data de 1 martie 2008, data la care societatea proprietara si-a exercitat optiunea de taxare a operatiunii, utilizand procedura prevazuta de Codul fiscal si de Normele metodologice de aplicare a acestuia.

Analizand asadar situatia sus-mentionata, rezulta ca identificarea regimului de TVA aplicabil trebuie realizata in functie de 2 elemente principale – cladirea a fost data in folosinta in anul 2005, iar exploatarea realizata de catre societate cu privire la imobil a fost in mod integral scutita de taxa pe valoarea adaugata.

Astfel, faptul ca imobilul in discutie a fost dat in folosinta in luna martie a anului 2005 duce la aplicarea prevederilor art. 161 alin. (1) lit. a) a Codului fiscal, conform carora „un bun imobil sau o parte a acestuia este considerat/considerata ca fiind construit/construita inainte de data aderarii, daca acel bun imobil sau o parte a acestuia a fost utilizat/utilizata inainte de data aderarii.“

Pe de alta parte, asa cum am precizat in cele de mai sus, cel de-al doilea element care prezinta importanta in analiza spetei este aplicarea scutirii de TVA pentru inchirierea imobilului, respectiv aplicarea prevederilor art. 141 alin. (2) lit. e) a Codului fiscal, conform caruia „sunt scutite de taxa... arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile.“

Prin urmare, aceasta calificare de „imobil construit inainte de data aderarii“, alaturi de faptul ca societatea a dedus si rambursat in mod integral TVA achitata la data receptiei cladirii, respectiv alaturi de operatiunile de inchiriere scutite de TVA realizate, are o importanta deosebita in analiza regimului de TVA, intrucat duce la aplicarea prevederilor alin. (2) al aceluiasi art. 161 al Codului fiscal, conform caruia „persoana impozabila care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei si care, la sau dupa data aderarii, nu opteaza pentru taxare sau anuleaza optiunea de taxare a oricareia dintre operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e), pentru un bun imobil sau o parte din acesta, construit, achizitionat, transformat sau modernizat inainte de data aderarii, prin derogare de la prevederile art. 149, va ajusta taxa, conform normelor“.

Totodata, dorim sa precizam faptul ca aplicarea prevederilor art. 161 al Codului fiscal nu este data numai de rationamentul sus-mentionat, ci si de prevederile pct. 28 alin. (10) al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, conform carora „pentru operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) a Codului fiscal cu bunuri imobile... construite, achizitionate, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, se aplica prevederile tranzitorii de la art. 161 din Codul fiscal, daca bunul se afla in perioada de ajustare“.

Asadar, analizand prevederile art. 161 alin. (2) din Codul fiscal, opinam ca societatea trebuie sa procedeze la ajustarea taxei pe valoarea adaugata  deduse, in conditiile in care la sau dupa data  aderarii societatea nu a optat pentru taxarea operatiunii de inchiriere a imobilului.

Pe de alta parte, dorim sa atragem atentia asupra opiniei ca exprimarea de catre societate a optiunii de taxare incepand cu data de 1 martie 2008 duce, doar in mod aparent, la neaplicarea obligatiei de ajustare intrucat, desi este ambigua, formularea  „dupa data aderarii“ din Codul fiscal trebuie interpretata tinand cont de de vointa reala a legiuitorului.

Astfel, avand in vedere faptul ca masurile tranzitorii au fost concepute ca o solutie rapida pentru probleme aparute odata cu alinierea la prevederile comunitare in materie de TVA (Directiva 6, respectiv Directiva 112), apreciem ca cea mai rationala interpretare a acestei dispozitii legale este cea realizata in conexiune cu dispozitiile pct. 38 alin. (6) al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, conform carora optarea pentru regimul de taxare realizata inainte de data aderarii trebuie notificata organelor fiscale in termen de maximum 90 de zile de la data aderarii (1 ianuarie 2007).

Concluzionand, apreciem ca, in speta analizata, societatea proprietara a imobilului la achizitia  caruia a dedus si rambursat TVA achitata trebuie sa efectueze ajustarea taxei pe valoarea adaugata deduse pe perioada in care inchirierea imobilului a fost realizata fara TVA.

Din punct de vedere tehnic, conform dispozitiilor art. 161 din Codul fiscal, aplicabil in speta, ajustarea nu se realizeaza conform procedurii „standard“ prevazute de art. 149 al Codului fiscal, ci prin aplicarea dispozitiilor pct. 83 alin. (1) al Normelor metodologice, astfel:

● spre deosebire de procedura prevazuta de dispozitiile art. 149 al Codului fiscal, pentru bunurile imobile construite inainte de data aderarii ajustarea se realizeaza pentru o perioada de 5 ani, incepand cu data la care bunurile au fost dobandite;

● suma taxei pentru fiecare an reprezinta o cincime din taxa dedusa, aferenta construirii;

● valoarea ajustarii lunare se determina prin impartirea fiecarei cincimi la 12;

● taxa nedeductibila obtinuta prin ajustare se inregistreaza din punct de vedere contabil pe cheltuieli, precum si in jurnalul pentru cumparari si se preia in decontul de taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala in care se face ajustarea.

Avand in vedere aceste dispozitii legale, apreciem ca cea mai prudenta solutie pentru o societate aflata in situatia ipotetica analizata este aceea de a proceda la ajustarea taxei deductibile.

Cu toate acestea, nu excludem riscul ca, in practica, in cazul unui control, organele fiscale sa stabileasca diferente suplimentare de plata a TVA la care calculeaza accesoriile aferente, pentru perioada verificata, respectiv martie 2005 – martie 2008.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul TVA al inchirierii imobilelor probleme noi si vechi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016