Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reguli noi TVA in 2013 | Operatiuni de sponsorizare, mecenat si protocol

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: operatiuni de sponsorizare, mecenat, protocol, tva 2013, decont, perioada fiscala

Va oferim, prin cele ce urmeaza, informatii complete referitoare la tratamentul fiscal in sensul TVA aplicabil operatiunilor de sponsorizare, mecenat, protocol, incepand cu data de 01.01.2013



Potrivit art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal nu constituie livrare de bunuri, in sensul TVA acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol.

>> OPERATIUNI DE SPONSORIZARE/MECENAT

Potrivit art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal si a pct. 6.(10) lit. b) din normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare nu constituie livrare de bunuri, in sensul TVA acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic a acestor bunuri se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 132 si 133 din Codul fiscal.

Incadrarea in plafonul de mai sus se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane:
- sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar
- bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.
Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza TVA. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.

Important: Noutatea fata de anul 2012 pentru operatiunile de sponsorizare / mecenat efectuate incepand cu anul 2013, consta in faptul ca:

* incadrarea in plafonul de 3 la mie din cifra de afaceri nu se mai determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale, ci pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic;

* TVA colectata aferenta depasirii nu se mai include in decontul de TVA intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus situatiile financiare anuale (respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile), ci in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.

>> OPERATIUNI DE PROTOCOL

Potrivit art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal si a pct. 6.(10) lit. a) din normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata si colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiei bunurilor respective.
Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.

Important : Noutatea fata de anul 2012 pentru operatiunile de protocol/reprezentare efectuate incepand cu anul 2013, consta in faptul ca:

* incadrarea in plafonul stabilit pentru anul 2013 nu mai are in vedere regula de deductibilitate aplicabila la calculul impozitului pe profit ( respectiv, in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit);

* TVA colectata aferenta depasirii nu se mai include in decontul de TVA intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus situatiile financiare anuale (respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile), ci in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.
in cazul depasirii plafoanelor stabilite pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal au obligatia sa intocmeasca autofactura conform prevederilor art. 155 si a pct. 69.(4) din norme numai in scopuri de TVA. Autofactura va cuprinde la rubrica "Cumparator" informatiile prevazute la pct. 69.(2) din norme, iar in cazul bunurilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, sponsorizare, mecenat, in loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat.


Sursa: DGFP Arges


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reguli noi TVA in 2013 | Operatiuni de sponsorizare, mecenat si protocol":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016