Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Modificari in trei domenii ar putea duce la economii majore. Recomandari Consiliul Concurentei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 28 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: consiliul concurentei, raport ocde, economii, domenii economice, constructii

In urma unei analize a trei sectoare economice romanesti, Consiliul Concurentei a ajuns la concluzia ca s-ar putea ajunge la economii de circa 434 milioane de euro pe an, respectiv 0,27% din PIB.

Prezent la conferinta de prezentare a concluziilor analizei impactului legislatiei in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti, realizat de OCDE, Consiliul Concurentei si Guvernul Romaniei,  Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat, citat de Agerpres:

"Guvernul a inclus implementarea recomandarilor propuse de OCDE in Programul National de Reforme, iar noi vom oferi suportul necesar pentru ca efectele acestora sa se resimta cat mai repede la nivelul economiei romanesti. Nu va fi simplu, vorbim de 152 prevederi legislative care trebuie sa fie modificate pana la sfarsitul anului, pentru a creste concurenta in toate cele trei sectoare".


Conform aceleiasi surse, raportul realizat de OCDE, in urma proiectului "Analiza impactului legislatiei in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti", cuprinde 152 de recomandari pentru imbunatatirea cadrului de reglementare in cele trei sectoare care au facut obiectul proiectului: procesarea produselor agro-alimentare, transportul de marfuri (terestru si naval) si constructiile (in principal, materiale de constructii si proiectarea pe baze concurentiale a licitatiilor aferente lucrarilor de constructii civile).


Se arata astfel ca, in ce priveste achizitiile publice, elaborarea de instructiuni va contribui la cresterea numarului de participanti la licitatii, ceea ce va avea ca efect scaderea preturilor de achizitie si la economii anuale in sectorul constructiilor estimate la aproximativ 418 milioane/an.

De asemenea, transparenta si un sistem de plati pentru taxele locale pentru drumuri vor reduce semnificativ povara administrativa pentru soferii de camioane si va preveni problemele de coruptie.

Introducerea "concurentei pe piata" in cazul serviciilor portuare, in special in ce priveste remorcajul navelor in port si pilotarea navelor, precum si introducerea de proceduri pentru licitatii pentru acestea vor duce la cresterea concurentei in acest domeniu. Prin implementarea acestor recomandari, OCDE estimeaza ca se vor genera economii de 6,5 milioane euro pe an.

Raportul OCDE recomanda, totodata, ca toate taxele stabilite de autoritatile portuare sa fie monitorizate si aprobate ex ante de un organism de reglementare independent. Aceasta va conduce la un control mai bun al tarifelor portuare si la o utilizare mai eficienta a portului Constanta si a altor porturi din Romania.

"Acest proiect reprezinta o continuare a angajamentelor asumate de Romania, in calitate de tara asociata la Comitetul de Concurenta OCDE si sper ca acest exercitiu de succes sa continue si in alte domenii ale economiei nationale, avand in vedere ca ne dorim sa ajungem la un sistem legislativ orientat deopotriva spre eficienta economica si promovarea interesului public general", a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016