Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In urma unei analize a trei sectoare economice romanesti, Consiliul Concurentei a ajuns la concluzia ca s-ar putea ajunge la economii de circa 434 milioane de euro pe an, respectiv 0,27% din PIB.
Prezent la conferinta de prezentare a concluziilor analizei impactului legislatiei in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti, realizat de OCDE, Consiliul Concurentei si Guvernul Romaniei, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat, citat de Agerpres:"Guvernul a inclus implementarea recomandarilor propuse de OCDE in Programul National de Reforme, iar noi vom oferi suportul necesar pentru ca efectele acestora sa se resimta cat mai repede la nivelul economiei romanesti. Nu va fi simplu, vorbim de 152 prevederi legislative care trebuie sa fie modificate pana la sfarsitul anului, pentru a creste concurenta in toate cele trei sectoare".
Conform aceleiasi surse, raportul realizat de OCDE, in urma proiectului "Analiza impactului legislatiei in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti", cuprinde 152 de recomandari pentru imbunatatirea cadrului de reglementare in cele trei sectoare care au facut obiectul proiectului: procesarea produselor agro-alimentare, transportul de marfuri (terestru si naval) si constructiile (in principal, materiale de constructii si proiectarea pe baze concurentiale a licitatiilor aferente lucrarilor de constructii civile).
Se arata astfel ca, in ce priveste achizitiile publice, elaborarea de instructiuni va contribui la cresterea numarului de participanti la licitatii, ceea ce va avea ca efect scaderea preturilor de achizitie si la economii anuale in sectorul constructiilor estimate la aproximativ 418 milioane/an.
De asemenea, transparenta si un sistem de plati pentru taxele locale pentru drumuri vor reduce semnificativ povara administrativa pentru soferii de camioane si va preveni problemele de coruptie.
Introducerea "concurentei pe piata" in cazul serviciilor portuare, in special in ce priveste remorcajul navelor in port si pilotarea navelor, precum si introducerea de proceduri pentru licitatii pentru acestea vor duce la cresterea concurentei in acest domeniu. Prin implementarea acestor recomandari, OCDE estimeaza ca se vor genera economii de 6,5 milioane euro pe an.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Raportul OCDE recomanda, totodata, ca toate taxele stabilite de autoritatile portuare sa fie monitorizate si aprobate ex ante de un organism de reglementare independent. Aceasta va conduce la un control mai bun al tarifelor portuare si la o utilizare mai eficienta a portului Constanta si a altor porturi din Romania.
"Acest proiect reprezinta o continuare a angajamentelor asumate de Romania, in calitate de tara asociata la Comitetul de Concurenta OCDE si sper ca acest exercitiu de succes sa continue si in alte domenii ale economiei nationale, avand in vedere ca ne dorim sa ajungem la un sistem legislativ orientat deopotriva spre eficienta economica si promovarea interesului public general", a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificarile aduse legii privind concurenta neloiala, explicate de specialistiCONSILIUL CONCURENTEI: Intrarea in marile magazine a furnizorilor autohtoni de produse agroalimentare26 de companii risca sa fie amendate de CONSILIUL CONCURENTEIOrdinul 3581/2020. A fost aprobata schema de ajutor de minimis din cadrul Programului -ELECTRIC UP-Legea concurentei s-a schimbat. Firmele au sansa de a reduce amenzile!Ultimele articole
IMM-urile si firmele mari din mai multe domenii pot beneficia de schema de ajutor de stat HoReCa 2. Criterii de eligibilitateIn iunie vor fi lansate trei programe de sprijin financiar pentru IMM-uri: Start-up Nation, Microindustrializare si Comert si ServiciiPolitele RCA ar putea fi plafonate pentru 6 luniProcedura de implementare a sesiunii nr. 2 aferente Masurii 1 -Microgranturi din fonduri externe nerambursabileBeneficiarii schemei de ajutor de stat HoReCa au la dispozitie 3 zile sa verifice aplicatia STS si sa raspunda la clarificariArticole similare
Amenda platita de cei sanctionati cu suspendarea activitatii se restituie! Prevederi modificate de Legea 166/2015Noutati Legislatie Fiscala 13 - 17 iulie 2009 - Monitorul OficialRomania, pe penultimul loc in UE dupa usurinta platilor de taxe si impoziteModificari Codul fiscal pe capitole! Ce pregateste din toamna GuvernulCodul fiscal 2011 - Titlul VUltimele articole
5 sfaturi pentru renovarea locuintei taleFinantele propun cresterea subventiei la acciza pentru combustibil de la 13 la 20 de baniDin 13 mai, o noua editie Tezaur: Dobanzi neimpozabile de pana la 6,85% pe an la titlurile de stat Reminder ANAF! Din 1 ianuarie 2024 sistemul E-Factura este OBLIGATORIU pentru toti operatorii economiciCum sa gestionezi profitul obtinut prin PFA, pentru un viitor financiar mai sigurArticole similare
Microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii pot primi finantare de pana la un milion de euroANAF: Prejudiciu de peste 6 milioane de lei adus statului in domeniul vanzarii de bunuri si serviciiProfesiile liberale in vizor. Legislatia va fi analizata pentru a identifica prevederile anticoncurentialeInspectorii antifrauda au identificat o retea specializata in fraude economice in domeniul comercializarii de bunuri si serviciiInspectorii ANAF-Antifrauda au identificat un prejudiciu de peste 9.7 milioane de lei in domeniul ride-sharingArticole similare
Noutati Legislatie Fiscala 06 - 10 iulie 2009 Monitorul OficialAu inceput contoalele ITM! Munca nedelarata, consecinte NEGATIVE pentru angajatori si lucratoriCresteri investitii nete. Noile date emise de INSDeclaratia 112 a fost actualizata. Descarcati ultima versiuneCodul fiscal 2011 (Partea I.1): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG 30 din 2011Ultimele articole
Material ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiTVA de 9% la vanzarea de locuinte. Valoarea de 600.000 lei include si TVA?Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridice5 sfaturi pentru renovarea locuintei taleBilantul primei sesiuni de inscriere a proiectelor de investitii cu impact major in economieAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"