Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect nou privind vectorul fiscal si doua formulare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 15 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: vectorul fiscal, proiect anaf, inregistrare fiscala, obligatii fiscale

Va reamintim ca prin Legea nr. 358/31 decembrie 2015, privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 988/31 decembrie 2015, au fost aduse modificari art. 80 alin.(2) lit. d) din Codul fiscal.


Astfel, potrivit noilor prevederi ale art. 80 alin. (2) lit. d), din Codul fiscal, si "... persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca" au obligatia de a plati impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor, aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.

De asemenea, potrivit Titlului V "Contributii sociale obligatorii" din Codul Fiscal, entitatile care au calitatea de angajator si care, potrivit legii au obligatia de declarare si plata trimestriala, pot opta, pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, pentru depunerea lunara a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

Pana la modificarea legislativa, aceasta categorie de persoane fizice aveau obligatia de declarare si plata lunara a impozitului pe venitul din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.

Avand in vedere prevederile legale mentionate, este necesara completarea vectorului fiscal din formularele 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal" si 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal", cu perioada fiscala de declarare trimestriala, respectiv lunara prin optiune, pentru impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor si contributii sociale, in cazul persoanelor fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

Precizam ca tipurile de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal precum si formularele utilizate pentru inregistrarea fiscala, declararea mentiunilor si a radierii sunt aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3698/17 decembrie 2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 979, respectiv nr. 979Bis, din 30 decembrie 2015.

Astfel, prin prezentul proiect de ordin se propune:
- completarea formularului (020) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal", precum si a instructiunilor de completare a acestuia;
- completarea formularului (030) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal", precum si a instructiunilor de completare a acestuia.

Sursa: ANAF CLUJ

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect nou privind vectorul fiscal si doua formulare":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016