Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dificultati in recuperarea sumei de TVA. De ce raman fara raspuns unele cereri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: tva, rambursarea tva, deducere tva, pierderi financiare, d300, control anticipat, recuperare tva

Procedura de rambursare a TVA aduce cu sine mai multe nereguli in buna functionare, fapt care ingreuneaza mai departe activitatea unor companii. Un astfel de exemplu il reprezinta o companie care a cerut rambursarea de TVA (prin bifarea optiunii din D300), in urma cu exact un an (februarie 2013).



In decursul acestui interval de timp, pana in februarie 2014, societatea nu a primit niciun raspuns de la Administratia Financiara. In urma cu 8 luni de zile, la verificare pe site-ul ANAF, se constata ca firma a fost clasificata cu risc mare si ca se va face un control anticipat, pentru rambursare.

Compania a fost instiintata ca nu sunt resurse momentan, insa firma doreste recuperarea smei de TVA. Ce solutii exista in prezent pentru ca firma sa isi recupereze acest TVA?

Impulsionarea solutionarii cererii de rambursare transmise nu se efectueaza pe baza de cerere, indiferent de modul de formulare al acesteia: politicos, imperativ sau cu caracter de "reminder".

O astfel de solicitare poate ramane fara raspuns din partea organului fiscal de administrare - serviciul  de rambursari TVA careia doriti sa-i transmiteti cererea. In mod sigur, dupa evaluarea riscului fiscal, cererea de rambursare a fost inaintata de organul fiscal de administrare  catre organul de inspectie fiscala care are obligatia efectuarii inspectiei fiscale partiale privind taxa pe valoarea adaugata.

Totusi, daca doriti sa formulati o cerere prin care solicitati solutionarea cererii formulate initial prin decontul de TVA cod 300,  este recomandabil sa reamintiti, in scris, organului fiscal de administrare, fara teama ca veti fi "pedepsit" ca termenul de solutionare al cererii de rambursare de 45 de zile a fost depasit si aveti posibilitatea legala de a solicita  dobanzi conform prevederilor  art. 124 "Dobanzi in cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget"  din O.G. nr.  92 din 24 decembrie 2003, republicata privind Codul de procedura fiscala.  

Astfel, prin alin. (1) al acestui articol " Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului prevazut la art. 117 alin. (2) si (2^1) sau la art. 70, dupa caz, pana la data stingerii prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege. Acordarea dobanzilor se face la cererea contribuabililor." se reglementeaza faptul ca orice contribuabil are dreptul la dobanda pentru  suma   de rambursat de la buget. Aceasta dobanda se calculeaza incepand cu   ziua urmatoare celei in care a expirat  termenul prevazut   art. 70 din Codul de procedura fiscala "Cererile depuse de catre contribuabil potrivit prezentului cod se solutioneaza de catre organul fiscal in termen de 45 de zile de la inregistrare."

De altfel, se cunoaste faptul ca in ultimele doua luni ale anului 2013, ANAF, prin organele fiscale de inspectie fiscala teritoriala, a  intensificat  controalele pentru  solutionarea cererilor de rambursare TVA intarziate deoarece a fost  obligata in instanta sa plateasca dobanzi penalizatoare pentru faptul ca nu a rambursat la termen TVA.

Mai exact, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a dat o hotarare intr-un litigiu ( C 431/12), dintre o companie din Romania si ANAF, prin care contribuabilii pot primi dobanzi daca fiscul nu solutioneaza cererile de rambursare in termen.   

Prin aceasta decizie s-a stabilit ca "atunci cand rambursarea in favoarea persoanei impozabile a excedentului de TVA intervine dupa trecerea unui termen rezonabil, principiul neutralitatii sistemului fiscal al TVA- ului impune ca pierderile financiare astfel generate, in detrimentul persoanei impozabile, prin indisponibilizarea sumelor de bani in cauza sa fie compensate prin plata unor dobanzi de intarziere".

Astfel, prin adresa inaintata organului fiscal de administrare aveti posibilitatea sa  invocati acest  principiu de interpretare a dreptului comunitar stabilit prin  aceasta hotarare.   
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dificultati in recuperarea sumei de TVA. De ce raman fara raspuns unele cereri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016