Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare marfuri. TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mai. 2011
Tags: declaratia 390, tva, codul fiscal

ProblemaAm participat la o licitatie in numele asociatului unic X, cu sediul in Danemarca. Deoarece beneficiarul (aflat in insolventa in prezent ) a exclus cu desavarsire ca facturarea sa se ...

Problema
Am participat la o licitatie in numele asociatului unic X, cu sediul in Danemarca. Deoarece beneficiarul (aflat in insolventa in prezent ) a exclus cu desavarsire ca facturarea sa se efectueze de catre Y SRL, ne vedem nevoiti ca produsele trimise la beneficiarul roman sa fie facturate de X. Avand in vedere ca produsele nu parasesc teritoriul Romaniei, care este procedura legata de TVA? Y SRL trebuie sa factureze produsele catre X, iar acesta sa le factureze beneficiarului roman. Cum este declarata tranzactia in Declaratia 390, respectiv Intrastat?

Solutie
Practic, avand in vedere faptul ca bunurile nu sunt expediate de pe teritoriul Romaniei in Danemarca, firma Y S.R.L. nu realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri. In acest caz, firma Logstor S.R.L. din Romania trebuie sa emita factura catre X cu TVA colectata la cota standard de 24%. La randul sau, firma X nu poate considera ca a efectuat o livrare intracomunitara catre cumparatorul din Romania deoarece bunurile nu sunt expediate de pe teritoriul statului Danemarca pe teritoriul Romaniei. Asa cum ati precizat si dvs. prin intrebarea formulata, bunurile sunt livrate pe teritoriul Romaniei. in acest context, cumparatorul din Romania nu poate considera ca a efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri astfel incat sa supuna achizitia regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Asa cum sunt definite prin articolul 130^1, alineatul 1, achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.".

Dupa cum se poate constata, nu au loc tranzactii intracomunitare de bunuri deoarece ambele operatiuni au loc exclusiv pe teritoriul Romaniei. Astfel, operatiunea de vanzare a bunurilor de catre Y S.R.L. catre X Danemarca trebuie raportata doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 din decontul de TVA denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".
 
Avand in vedere faptul ca firma X din Danemarca realizeaza pe teritoriul Romaniei o operatiune taxabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania in baza prevederilor art. 153 alin. (4) din Codul fiscal . Prin acest articol se reglementeaza faptul ca o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania printr-un sediu fix este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiunile realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei. inregistrarea trebuie efectuata inainte de realizarea operatiunilor taxabile.
 
Pentru inregistrare, X trebuie sa prezinte organului fiscal competent urmatoarele:
• o declaratie pe propria raspundere in care sa mentioneze ca urmeaza sa realizeze operatiuni taxabile in Romania. Practic, firma Logstor AS realizeaza pe teritoriul Romaniei o achizitie taxabila si o livrare taxabila de bunuri;
• contractele sau comenzile din care rezulta informatiile din declaratia pe proprie raspundere.
 
Inregistrarea firmei X se poate efectua direct la organul fiscal sau prin desemnarea unui reprezentant fiscal. Pentru inregistrarea directa, firma X trebuie sa declare adresa din Romania la care pot fi examinate toate evidentele si documentele ce trebuie completate si arhivate in baza prevederilor legislatiei in vigoare.
 
Aceste prevederi privind obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei se regasesc la punctul 66 alin. 6 si 7din normele de aplicarea ale art. 153 alin. 4 din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare marfuri. TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016