Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Numarul firmelor din Split TVA a ajuns la aproape 17.000

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 09 Mar. 2018
Tags: tva, split tva, anaf, mecanismul de plata defalcata

Numarul firmelor inscrise in sistemul Split TVA a ajuns la aproape 17.000, odata cu intrarea in mecanismul de plata defalcata a celor care, la sfarsitul anului trecut, se aflau in stare de insolventa sau aveau datorii TVA, pe care nu le-au achitat in luna ianuarie.

La 1 martie, au fost introduse in sistemul Split TVA un numar de 16.071 de firme, totalul fiind de 16.759, conform profit.ro. La sfarsitul lunii februarie, numarul de firme din sistem era de 688.

Potrivit datelor disponibile la ANAF, de la sfarsitul lunii septembrie, in Romania erau activi 1,03 milioane de contribuabili persoane juridice si 589.500 cu activitati independente. Din totalul de 1,61 milioane, numai 385.000 erau inregistrati in scop de TVA, 355.000 persoane juridice si 30.000 cu activitati independente.

Ce firme intra in sistemul Split TVA de la 1 martie 2018?

De la 1 martie 2018, firmele care, la data de 31 decembrie 2017, se aflau in stare de insolventa sau inregistrau restante la plata TVA peste anumite plafoane intra in sistemul Split TVA.

Astfel, incepand de astazi, vor fi inscrise de catre organul fiscal in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA:

- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru incasarea TVA, care la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu au fost achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
- persoanele inregistrate in scopuri de TVA care intra sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa la data de 31 decembrie 2017.

Cum se poate verifica daca firma aplica Split TVA?

ANAF a intocmit registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, care ofera informatii despre fiecare persoana in parte, identificata prin codul de inregistare in scopuri de TVA:

Astfel, potrivit ANAF, "pentru furnizarea informatiilor din registru, la solicitarea oricarei persoane interesate, pe pagina de internet www.anaf.ro/Informatii publice/Informatii privind agentii economici se publica un mesaj de informare, de tipul: "Contribuabilul (denumirea/numele si prenumele), cu domiciliul fiscal in localitatea................., figureaza la data de ...............(data solicitarii) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, fiind inscris in acest registru incepand cu data de.................... Contribuabilul aplica mecanismul de plata defalcata a TVA in mod optional." (se afiseaza modul de aplicare a mecanismului valabil la data solicitarii).

"Contribuabilul (denumirea/numele si prenumele), cu domiciliul fiscal in localitatea................., figureazala data de ...............(data solicitarii) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, fiind inscris in acest registru incepand cu data de..................... Contribuabilul aplica mecanismul de plata defalcata a TVA in mod obligatoriu." (se afiseaza modul de aplicare a mecanismului valabil la data solicitarii).
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Numarul firmelor din Split TVA a ajuns la aproape 17.000":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016