Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce obligatii avem in 2016 la intocmirea dosarului preturilor de transfer?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 10 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: preturi de transfer, dosarul preturilor de transfer, persoane afiliate, tranzactii, opanaf nr422/2016

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 74/02.02.2016 a fost publicat OPANAF nr. 422/2016 prin care se stabilesc conditiile intocmirii dosarului preturilor de transfer in cazul desfasurarii de tranzactii intre persoane afiliate.

 
Ordinul este dat in aplicarea art. 108 (2) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, prin care se precizeaza urmatoarele:

La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer.

Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita au fost aprobate prin OPANAF nr.422/2016.

Potrivit ordinului mentionat mai sus, au obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, pana la termenul legal de depunere a declaratiei de impozit pe profit, pentru fiecare an, urmatorii contribuabili:

A) marii contribuabili daca depasesc urmatoarele praguri de semnificatie:

a) 200.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare;
b) 250.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii
primite/prestate;
c) 350.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale
sau necorporale.

Termenul de depunere a dosarului in acest caz este de 10 zile calendaristice de la data solicitarii, dar nu mai mult de 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru intocmire.

ATENTIE! Despre dosarul preturilor de transfer gasiti si AICI un material complex in care am inclus si opiniile unor specialisti din domeniu, alaturi de Ordinul 442/2016.


B) marii contribuabili (altii decat cei de mai sus), contribuabilii mijlocii si mici numai  la solicitarea organului fiscal, in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala daca depasesc urmatoarele praguri de semnificatie:

a) 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare;
b) 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate;
c) 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

Termenul pentru prezentarea dosarului preturilor de transfer in acest caz este stabilit prin formularul de solicitare si va fi cuprins intre 30 si 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singura data, la solicitarea scrisa a contribuabililor/platitorilor, cu o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.

Contribuabilii/Platitorii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu valoarea totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA sub oricare din pragurile de semnificatie de la lit. B) vor documenta respectarea principiului valorii de piata, in cadrul unei inspectii fiscale, conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar contabile si fiscale in vigoare.

Neprezentarea, in timpul inspectiei fiscale, a dosarului preturilor de transfer, an termenele stabilite, confera organelor de inspectie fiscala dreptul de a considera ca tranzactiile au fost efectuate fara documentarea cuantumului preturilor de transfer practicate.

Baza legala:
- Legea nr.207/2016 privind Codul de procedura fiscala.
- Ordinul Presedintelui ANAF nr.422/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/ estimare a preturilor de transfer, publicat in MO nr. 74/02.02.2016.


Parasca Cristian C-tin,
SEF ADMINISTRATIE


Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud



Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce obligatii avem in 2016 la intocmirea dosarului preturilor de transfer?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016